Стойнев обяви служебния кабинет за "уродлива" мярка

Правителството било на ЕРП-тата и предизборен щаб на ГЕРБ

Стойнев обяви служебния кабинет за "уродлива" мярка

Редица нападки срещу служебния кабинет отправи в петък бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който води листата на Коалиция "БСП Лява България" в Стара Загора. Той обяви, че това правителство се превърнало в уродлива мярка, занимаваща се с чистка и подготвяща почвата за управление на ГЕРБ. Социалистът каза още, че кабинетът на Близнашки бил кабинет на електроразпределителните дружества и нападна вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева, че говоренето ѝ увреждало интересите на България във воденото срещу държавата арбитражно дело от австрийската ЕВН.

В ДКЕВР се прави чистка, както е и в много други дружества. По моя информация се готви чистка и в ръководството на "Южен поток", заяви Драгомир Стойнев, цитиран от агенция "Фокус".

"Готви се чистка и в ръководството на Българската банка за развитие и това ще се случи приблизително 10 дни преди изборите. Откъде-накъде? Кой им дава това право?", разгневи се Стойнев.

"Вече и аз станах фен на Великото народно събрание за промяна на Конституцията, за да няма повече служебно правителство. Защото виждате че за пореден път може би една добра мярка се превръща в една уродлива мярка - защото никой не говори как ще бъдат честни изборите, а се занимаваме с чистки и се подготвя почвата за управлението на ГЕРБ", продължи Стойнев.

Той обясни, че хората трябва да си спомнят, че ГЕРБ не е правил икономика, и не е стимулирал бизнеса, а напротив - "сваляше по три кожи от бизнеса". По думите му, за първи път за последната една година има намаляване на безработицата. "Вижте последните данни - близо с 1,5%, от 12,9% на 11,4%. Имаме 50 000 нови създадени работни места. Статистиката показва икономически растеж от 1,6%.Проблемът не е икономиката, проблемът е политиката и политическата система, която се оказа нестабилна", каза Стойнев. Той добави, че вина за това имат ГЕРБ и именно заради тях предстоят предсрочни избори.

Това правителство кого защитава - българският национален интерес или определени корпоративни структури?, заяви бившият министър. Стойнев обяви, че "електроразпределителните дружества си намериха отново своето правителство", пропускайки, че първата работа на Бойко Борисов като премиер беше да започне офанзива от полицейски, прокурорски, на ДАНС и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в офисите на ЧЕЗ, ЕВН и тогавашната Е.ОН, която после бе купена от "Енерго-Про".

Според кандидат-депутата започнатата от ДКЕВР процедура по отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества може да приключи негативно заради изказвания на Захариева. "Имам информация, че адвокатите, които защитават българската страна, започват да се оплакват, че трудно вече могат да защитят България в това дело с тези изказвания, че едва ли не едните са черни, а другите бели", продължи Стойнев.

Той също така обясни, че не вижда "обосновка за увеличаване цената на електроенергията". По думите му служебният министър на икономиката и енергетиката не предприема конкретни действия за намаляване на дефицита в НЕК. "Защото зад този един милиард, който уж ще се натрупа тази година трябва да знаем, че електроразпределителните дружества отново са спрели да плащат към НЕК. Някой иска ли им тези пари и как им ги иска? Може би като ги кани да участват в Консултативния съвет или в Енергийния борд по този начин смята , че ще си върне парите", каза Стойнев.

Споделяне

Още от Избори 2014