Столичани недоволстват, че площадът край "Александър Невски" е превърнат в автогара

Столичани недоволстват, че площадът край "Александър Невски" е превърнат в автогара

Столичани изразиха недоволството си от превръщането на площада край столичната катедрала  "Александър Невски" в автогара, откъдето ежедневно тръгват както малки бусове, така и екскурзиантски автобуси. Техните сигнали са взети предвид от общинския съветник от политическата група "Пет" Симеон Славчев, който е внесъл запитване до кмета Йорданка Фанкъдова имат ли автобусите разрешение за паркиране пред храм-паметника "Св. Александър Невски”.

Отговорът на кмета трябва да бъде даден на предстоящото заседание на Столичния общински съвет на 14 септември. Дотогава Славчев смята да извърши онлайн допитване до столичани как биха искали да изглежда пространството около катедралата и ще представи резултатите при отправеното питане.

Храм-паметникът „Св. Александър Невски” е едно от емблематичните места не само на София, но и на цяла България. Постоянното движение на автобуси, както и факта, че пространството пред храма се е превърнало в паркинг на автобуси пречи на миряните и служещите в "Св. Александър Невски”, смята Славчев.

По думите му, десетките възмутени от незаконната автогара граждани са предложили да се въведе европейска практика, където автобусите не влизат в идеалния център, а туристите ползват пешеходните зони.

Споделяне

Още по темата

Още от България