Столична община дава награди за коледна украса, София огрява празнично на 1 декември

Столична община дава награди за коледна украса, София огрява празнично на 1 декември

Макар времето навън да е топло, Столична община вече подготвя празничната украса за Коледа. По традиция над 3000 камбанки, елхички, панделки и снежинки ще грейнат празнично по големите булеварди в столицата на 1 декември.

Тази година за първи път от НДК ще тръгне празнично шествие по бул."Витоша" в 18 часа. В него ще се включи и група "Вакали" - формация, в която изпълнителите едновременно са музиканти и танцьори.

След като стигне до Съдебната палата, потокът от празнуващи ще завие по ул. "Алабин”, за да стигне до градинката пред хотел "Рила", където е кулминацията на вечерта – пускането на светлините на високата 22 метра елха.

Следва това започва празничната програма с участието на деца и солистите в Националния музикален театър "Стефан Македонски" Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски.

През целия ден на 1 декември празнично украсен ретро трамвай ще се движи по маршрут от пл. "Възраждане" до площад "Журналист". За първи път в него формация "Дикси бойс бенд" ще забавлява пътниците с музикални изпълнения.

Нови изкуствени елхи ще грейнат в Градската градина срещу Националната художествена галерия и в градината "Кристал" срещу Военния клуб.

За четвърта поредна година мобилен оператор ще украси със светещи пирамиди, сфери и еленчета ларгото между президентството и Министерския съвет.

Тазгодишната коледна украса на София ще струва 500 000 лева. От тях кметството дава 50 000, останалите са осигурени от партньори на общината.

Столична община пусна и празничната надпревара "Да украсим София за Коледа". Всеки, който иска, може да изпращат свои снимки с коледна украса на сграда, прозорец, балкон, дворно или междублоково пространство на имейл адрес –[email protected] до 20 декември 2015 г.

Снимките ще бъдат публикувани във фейсбук страницата - "Да украсим София за Коледа". Тези с най-много харесвания ще получат награди от общината.

Музеят за история на София пък организира Коледно ателие 2015. То ще е отворено в периода от 17 до 20 декември. Чрез забавни игри и обяснения децата ще научават повече за Коледа и нейните символи.

Ще има работилница на Дядо Коледа, където децата ще отменят джуджетата в изработването на коледните играчки. Материалите за изработката на всеки от моделите се предоставят в ателието, а готовият продукт децата ще отнесат вкъщи.

Заниманията са почасови и ще се провеждат от 11, 12, 13 и 14 часа в четирите обявени дни – 17, 18, 19 и 20 декември в сградата на музея на площад "Бански" 1.

Цената за участие на всяко дете в Коледното ателие е 10 лв. Придружаващият го възрастен получава правото на безплатно посещение на постоянната експозиция на Музея за история на София в рамките на едночасовото занимание на своето дете.

Необходимо е предварително записване за участие на децата чрез сайта на музея.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?