Столична община мисли нов финансов модел за концесията на банята

Столична община мисли нов финансов модел за концесията на банята

Финансовият модел за отдаване на концесия на софийската баня да се преразгледа и да се повиши размера на годишното концесионно възнаграждение, решиха в понеделник общинските съветници от постоянната комисия по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет (СОС). Съветниците Атанас Тасев (НДСВ) и Иван Нейков (СДС) откриха сериозни “резерви” в представения пред тях финансов анализ за представяне на концесия на софийската Централна баня до ЦУМ, която трябва да се превърне във водолечебен и СПА център. По думите на Тасев, при заложена 15 процентова дисконтова норма е логично, че “сметката не излиза” за бъдещия инвеститор и по тази причина общината не може да изисква висока стойност като годишна концесионна такса. Ако дисконтовата норма се намали на 8% и по нея се преизчисли финансовия модел на концесията, то печалбата за бъдещия концесионер годишно веднага скача на над 3 млн.лв., уточни Атанас Тасев. Иван Нейков предложи минималната сума, която общината ще иска от бъдещия концесионер, да е не по-малко от 500 хил. евро или 1 млн.лв.

Предложените за обсъждане два варианта на Столична община предвиждаха годишно концесионно възнаграждение от 68 до 110 хил. лв. При първия вариант се предвиждаше отлагателен период от 10 години за бъдещия концесионер. В този период той трябваше да е освободен от плащане на годишната концесионна такса, а през последните 5 години да наваксва отлагателния период като плаща 10 процента от приходите си, но не по-малко от 220 хил.лв. годишно.

Общинските съветници първоначално приеха предложението на Иван Нейков за определяне на минимален годишна сума за концесионната такса от 1 млн. лв. После обаче прегласуваха решението си и задължиха общината да преразгледа вторият предложен финансов модел, който не предвижда отлагателен период за плащане на таксите. Изрично беше записано искането на общинския съвет към кметската администрация да увеличи стойността на годишното концесионно възнаграждение.

Представителите на общинската администрация казаха, че по техни разчети бъдещият концесионер ще има приходи от около 2,7 млн. лв. за година и не е редно да му вземат половината като концесионно възнаграждение. Членовете на комисията се обединиха около предложението на председателя Николай Желев (СДС) в критериите за избор на бъдещия концесионер да се включи и възможността кандидатите да предложат система за използване на термалната енергия на минералната вода, която остава след СПА процедурите.

Критерият бе въведен въпреки твърденията, че това не може да стане, защото температурата на водата преди СПА процедурите била с температура 40 градуса, а след това ставала 28 градуса. Противно на изследванията, че системи за отопление чрез термални води с по-ниска температура са неефективни, общинските съветници успяха да си извоюват макар и малка тежест за оценка на кандидатите и по този показател.

Идеята на общината е да отдаде Централната минерална баня на концесия за 25 години, защото общината няма пари сама да я изгради. Бъдещият стопанин на обекта ще бъде избран чрез конкурс, но при строго определени от общината критерии и проект. Общата площ, която ще бъде отдадена, е 5503 кв. м., а в проекта за договор е записано, че самата сграда, която е паметник на културата, трябва да се запази изцяло и да се възстанови.

Според независимия общински съветник Станимир Зашев, инвестицията е напълно нерентабилна, защото не са много клиентите, които ще ползват такива луксозни СПА процедури, каквито ще се предлагат в бъдещия център. В проекта са предвидени и малки площи за търговски цели – ресторант и кафе, но те са твърде недостатъчни, за да се превърне инвестицията в рентабилна. “Аз съм сигурен въпреки това, че ще има кандидати, които да желаят да инвестират в централната баня”, коментира Зашев. Според него заради престиж има кандидати да вкарат средства в развитието на банята.  

Общината няма пари, за да обнови сама архитектурния паметник и публично – частното партньорство е най-добрият модел, коментира заместник-кметът на Столична община Ирина Савина. Според изчисленията са нужни около 6 млн. лв. за укрепителни и реставрационни дейности. Шест милиона лева за реставрацията на банята, общината може да ги отдели в движение, каза Иван Бойков в отговор на твърденията на заместник-кмета Савина. Той обаче подкрепи принципа, че когато това може да се направи с чужди пари е добре да се избере публично-частното партньорство.

Общинските съветници поискаха да се запише изрично, че бъдещият концесионер ще следва стриктно проекта на арх. Станислав Константинов, който спечели конкурса за развитието на общинската сграда с музей през 1998 година. Общината да потърси възможности и да се осигурят паркоместа към бъдещия СПА център, посочи Иван Николов (ДСБ).

Реконструкцията на софийската баня започна по време на мандата на Стефан Софиянски, но все още не е отворена за посетители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес