Столичната община осъдена за голямата криза с боклука

Столичната община осъдена за голямата криза с боклука

Гражданинът Александър Мишев от София е осъдил Столичната община (СО) да му заплати обезщетение от 400 лева за причинени неимуществени щети по време на голямата криза с боклука на града през лятото на 2005 година, научи Mediapool. Столичанинът е трябвало да плати общо 98.40 лева разноски по делото.

Решението на Софийския градски съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Това създава прецедент, който може да позволи на всеки гражданин да поиска от СО полагащото му се обезщетение заради тоновете смет, които се въргаляха по улиците на столицата в периода 1 юни до 8 юли 2005 година заради протестите в кв. “Суходол”.

От решението на СГС става ясно, че съдът е намерил факта за замърсяването на града за общоизвестен и не е изискал специално доказване. Вследствие на това е счетено, че общината не е изпълнила своите задължения по Закона за опазване на околната среда, както и да поддържа хигиената в града.

По делото съдът е приел за общоизвестно и че замърсяването на улиците, градинките и площадите на града с гниещи битови отпадъци влошава цялостната хигиена на града и води до голямо замърсяване.

Затова и решението на магистратите е било в полза на твърдението на Мишев, че през този период са му били причинени неимуществени вреди, изразяващи се в “увеличение на чувството за безпокойство, тревога и страх от непосредствена заплаха за здравето”, както и състояние на стрес заради неприятните гледки от гниещия боклук.

През този нелицеприятен период от историята на София, и.д. кмет на града беше Минко Герджиков. В момента той също е и.д. кмет на София след като Бойко Борисов излезе в отпуск заради предизборната кампания. Герджиков пое общината, след като Стефан Софиянски реши да напусне “Московска” 33 и стана депутат от групата на БНС. Малко преди това Столичният общински съвет взе решение да затвори сметището в “Суходол” без да има алтернативен вариант на депо за боклуците на София.
Споделяне

Още от България