Столичната община "отстреля" интересите си в Гарнизонното стрелбище

Договор, обявен от Фандъкова за скандален, е на път да бъде удължен

Столичната община "отстреля" интересите си в Гарнизонното стрелбище

Ситуацията с Гарнизонното стрелбище в София, което е общинска собственост и бе сочено от кмета Йорданка Фандъкова и подчинените ѝ като скандален пример за източване на общинската фирма "Егида", остава непроменен и към днешна дата. Сегашният изпълнителен директор на "Егида" Владислав Манев предлага наемателят на комплекса да продължи да плаща до 2021 г. наем от 7 стотинки на квадратен метър – цена, която бе сочена като скандално неприемлива, но неясно по какви причини отново актуална.

Председателят на стопанската комисия в Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев (ГЕРБ) каза, че след като се запознаят с предложението на Манев, ще решат дали да го приемат.

През 2010 г. договорът между наемателя “Армитекс” и “Егида” за стопанисване на стрелбището, където през 1942 г. е разстрелян поетът Никола Вапцаров, беше определен като неизгоден за Столична община. Той беше посочен като пример за източването на общинската фирма, а материалите от цялостната проверка на “Егида” бяха предадени на прокуратурата. Тогава Ботьо Ботев, шеф на “Вътрешен контрол” в Столична община, се възмути, че “Армитекс” плаща на общинската фирма наем от 7 ст./кв.м, който общо възлиза на 6000 лв. месечно.

През 2007 г. тогавашният зам.-кмет по сигурността и настоящ вътрешен министър Цветан Цветанов определи цената като “смешна”, а самият той не беше допуснат да влезе в гарнизонното стрелбище.

Историята

Договорът между “Армитекс” и “Егида” е сключен на 10 октомври 2005 г. Той е за наем за ползване на Гарнизонното стрелбище за срок от 10 години. Частната фирма по това време е собственост на Димитър Хаджиев и Ангел Чорбов, а ръководството на общинската “Егида” е от сферата на влияние на Демократическата партия в СОС. Договорът е подписан година, след като общината е наляла над 1.2 млн. лв. във възстановяването на стрелбището, което трябва да стане тренировъчна база на “Егида”.

Хаджиев и Чорбов нашумяха през 2006 г., когато се оказа, че незаконно са излели бетон с дебелина 20 см и дължина 16 м върху тревата в парка, за да си построят ресторант. Освен това незаконно започнали реконструкции в сградата на Гарнизонното стрелбище, което е обявено за национален исторически, архитектурен и културен паметник. Последва шумна акция по разрушаването на незаконния строеж, в която дейно участва тогавашния кмет Бойко Борисов.

Според договора с “Егида”, "Армитекс" са имали право да построят ресторант с бар и площадка за барбекю на открито. Сега заради забавеното строителство и въвеждането на обекта в експлоатация, “Армитекс” иска срокът на договора да тече от датата на полученото разрешение за ползване – 29 ноември 2011 г., посочва директорът на “Егида” Владислав Манев. В комплекса има зали за фитнес, бокс и стрелба.

Необяснимо остава защо шест години общината е пречила на фирмата да направи ремонта, за да се изпълнява договорът, или защо той не е бил прекратен, ако е толкова неизгоден.

Шефът на “Егида” уточнява, че “след проведени преговори между двете страни, беше постигнато съгласие всички суми, платени до момента по договора, да имат характер на обезщетение за ползване на складова площ”.

По този начин се възпрепятства възможността за евентуални бъдещи претенции на наемателя, че от "Егида" не му е осигурено ползване на вещта във вида и обема, заложени в договора за наем, посочва Владислав Манев. Той моли общинската комисия за съдействие и указания какво да прави по възникналия казус.

Нови собственици

Междувременно през тези 6 години собствеността в “Армитекс” се е сменила. През 2008 г. Хаджиев и Чорбов продават дяловете си на “Мултиекс”, което пък е собственост на регистрирано в Швейцария дружество.

В началото на 2009 г. “Армитекс” тегли заем от 2 млн. лв. от Централна кооперативна банка, собственост на холдинга "Химипорт".

Средствата са за извършване на реконструкцията в гарнизонното стрелбище и превръщането му в учебно-тренировъчна база. За управител на дружеството е назначен Христо Събчев Христов, състезател по карате и член на федерацията по “Карате Киокушин”, която се спонсорира от банката и застрахователното дружество на групата "Химимпорт". Христов не беше открит за коментар относно бъдещите планове на компанията за стрелбището.

През 2009 и 2010 г. дружеството не е имало никакви приходи от дейност съгласно финансовите му отчети в Търговския регистър. То приключва годината на загуба от 193 хил. лв. през 2009 г., която нараства на 381 хил. лв. през 2010 г. Финансовият отчет за 2011 г. все още не е публикуван.

Преди да бъде сключен договорът с “Армитекс” за стрелбището общината даде над 1.2 млн. лв. за възстановяването му и обектът беше тържествено открит през 2004 г. от тогавашния кмет Стефан Софиянски.

От блога на Анна Колчакова става ясно, че хората, които все пак имат желание и интерес да посетят музея Гарнизонно стрелбище, се сблъскват със странни хора и обстоятелства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес