Столичният общински съвет не даде 7.5 дка на Кралев в близост до стадион "Септември"

Столичният общински съвет не даде 7.5 дка на Кралев в близост до стадион "Септември"

Столичният общински съвет не даде в четвъртък 7.5 дка общинска земя в близост до държавния парцел за изграждането на стадион "Септември" в район "Красна поляна". За превръщане на публичната общинска собственост в частна общинска собственост с цел безвъзмездно даване към спортното ведомство е необходимо подкрепа от квалифицирано мнозинство - три четвърти от общинските съветници, т.е. 46 гласа "за".

Предложението не бе прието, тъй като гласовете "за" бяха само 31 на ГЕРБ и ВМРО. Против гласуваха "Демократична България" и "Спаси София", БСП се въздържа.

Още от миналата година се знае, че собственикът на "Септември" Румен Чандъров се готви да изгражда нов спортен компплекс в Красна поляна на мястото на едноименния стадион, като дори има и решение на МС за целта.

"Въпросните 7.5 дка, дори не са в близост до държавните земи, които са получени за бъдещия стадион. По време на обсъжданията не бе показан проект за какво точно ще се използа парцела, никакви разчети и параметри на спортното съоръжение", коментира пред Mediapool Борис Бонев.

Общинският съветник от "Демократична България" Тома Белев посочи, че в общинската собственост на стадион "Септември" има имот с разрешително да се строят магазини и сгради. Той зададе конкретен въпрос какво възнамерява да прави именно на този парцел предприемачът Чандъров. Заради липсата на идеен проект обаче не получи конкретен отговор.

Спортното министерство планира да апортира, в съвместното дружество с Чандъров, не само 7.5 дка общински имоти, но и 100-те дка държавни в стадион "Септември", каза Милка Христова, общински съветник от БСП.

Както Mediapool писа през септември м.г. след две години чакане държавата най-после придвижи проекта на собственика на едноименния футболен клуб Румен Чандъров.

Правителството тогава взе решение, с което Министерството на младежта и спорта получи безвъзмездно управлението на два имота публична държавна собственост. Обектите са в столичния район "Красна поляна" и са с обща площ от 10 687 кв. м. Те са с отпаднала необходимост за Национална компания "Железопътна инфраструктура", която до момента ги е управлявала, посочва Министерския съвет в съобщение от 2 септември.

Отдадените имоти са част от терен, като в неговите рамки попада и стадион "Септември". В Министерството на спорта е постъпило инвестиционно намерение от ПФК "Септември" за възстановяване на съоръжението, което е първа стъпка към изграждането на модерен спортен комплекс за организирането на големи спортни събития, посочиха тогава пред Mediapool от ведомството на министър Красен Кралев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?