Столичният зоопарк е затворен заради смъртта на пет животни

Столичният зоопарк е затворен заради смъртта на пет животни

Столичната зоологическа градина бе затворена по заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Причината е смъртта на пет едри тревопасни животни през почивните дни. Починали са камила, як и три бизона.

"Към момента не се знае причината за смъртта им, изпратени са проби за изследване", каза директорът на зоопарка Иван Иванов пред БНР. Дотогава паркът ще остане затворен, въпреки традиционната по-голяма лятна посещаемост.

Очаква се резултатите от изследванията на мъртвите животни да станат готови в сряда или четвъртък. По случая работят ветеринари и екип на Агенцията по безопасност на храните. По думите на Иванов животните не са давали никакви признаци, че са в лошо състояние.

Той е предложил зоологическата градина да бъде затворена, за да предотврати евентуална зараза на другите животни и евентуална опасност за хората. Като профилактична мярка служителите от зоопарка раздават общо укрепващи антибиотици и витамини на животните.

От агенцията по храните смятат, че причината за смъртта на животните не може да е в храната. Симптомите, които животните са развили преди да умрат, са били различни от симптомите на болестта "син език", която се разпространи сред домашните животни в редица области на страната.

Подобна трагична новина в началото на месеца споходи и ловешкия зоопарк, от който избяга ягуарът Алонсо. Вместо да бъде упоен и върнат в клетката си, той бе застрелян от местен ловец, включил се в своеобразната гонка. Убийството на хищника бе обяснено с факта, че пушките с упойващи стрели не вършели работа.

Впоследствие директорът на зоопарка Феодор Вацов бе наказан със забележка, а служителят на зоологическата градина, допуснал бягството на разстреляния ягуар – с последно предупреждение за уволнение. Наказанията бяха наложени от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, който беше и осиновител на Алонсо.

Споделяне

Още по темата

Още от България