Стотина общини готови за предучилищни групи за петгодишните

Над 90 общини имат готовност да въведат предучилищната подготовка на петгодишните от тази есен, обяви във вторник министърът на образованието Сергей Игнатов.

“Над 85% от децата и сега са обхванати в подготвителни групи за предучилищна подготовка в детските градини“, посочи той. Министърът обаче не успя да уточни колко деца могат да бъдат включени тази есен. Според него обаче има неразбиране от страна на хората по въпроса, без да знаят, че повечето деца и досега са обхванати от системата и въпросът е към нея да бъдат приобщени и останалите.

Преди ваканцията парламентът одобри предучилищната подготовка на първо четене и даде гратисен срок от една година за общините, които няма възможност да я въведат. Малко след това министърът заяви, че този срок може да бъде удължен и на две години.

С наближването на началото на учебната година обаче темата отново беше подета и представители на различни политически сили коментираха, че началото на тази подготовка трябва да се отложи. Депутатите бързо трябва да узаконят подготовката на петгодишните, за да може тя да стартира на 15 септември. Засега от ГЕРБ стоят твърдо зад нейното въвеждане, където това е възможно.

Председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков (“Атака“) коментира в понеделник пред БНТ, че финансовия ресурс от 7.5 млн. лева, отреден за предучилищната подготовка, е недостатъчен.

“За съжаление от Националното сдружение на общините казаха, че с този бюджет едва наполовина могат да приложат тази мярка до края на годината, като посочиха и цифри, наистина тревожни цифри. Само за материална база на тях ще са им необходими около 70 млн. лв.“, каза той.

В общините, където предучилищната подготовка на петгодишните не може да става в детските градини поради липса на места, ще се търсят места в училищата. Такъв е случаят със София, Варна и други големи градове.

Междувременно от Министерския съвет съобщиха, че очаква в сряда правителството да одобри 7.5 млн. лева за въвеждане на целодневно обучение на първокласниците в държавните и общинските училища. Според разчетите на кабинета това ще позволи над 50 000 деца да бъдат обхванати от новата организация на учебния процес.

Удължените занимания ще се въвеждат при желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия.

Училищата ще получават по 427 лева за бюджетната година за всяко дете на целодневно обучение. Средствата трябва да се използват включително за поевтиняване на обедното хранене.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?