Страните от ЕС не се разбраха за оръжейните доставки за сирийските бунтовници

Страните от Европейския съюз не успяха да се споразумеят дали да смекчат оръжейното ембарго срещу Сирия, що се отнася до прилагането му към бунтовниците, предадоха световните агенции в понеделник.

На срещата на министрите на външните работи от ЕС в Брюксел Великобритания, която е най-открият поддръжник на това предложение, влезе в конфликт по темата с Австрия. Британският външен министър Уилям Хейг призова Европейския съюз да разреши доставки на оръжия за сирийските бунтовници. Ако не можем да имаме обща политика на равнище ЕС за Сирия в бъдеще, всяка страна (членка) ще решава сама какви санкции да прилага, подчерта Хейг.

Австрийският външен министър Михаел Шпинделегер призова да не се говори за доставки на оръжия, а за политически диалог за Сирия. "Мисля, че Европейският съюз трябва да се придържа към тази линия . . . Ние сме общност на мира. Ние бихме искали да останем такава", подчерта той.

"Позициите са много далеч една от друга", обобщи германският им колега Гидо Вестервеле.

Великобритания, подкрепяна от Франция, иска да се разреши доставяне на оръжия за сирийските бунтовници преди подготвяната за идния месец международна конференция за страната в Женева. Идеята е да се укрепят позициите на опозиционните бойци и да се принуди режимът на президента Башар ал Асад да приеме сериозни преговори.

Но пет страни от 27-членния ЕС, начело с Австрия, са твърдо против смекчаването на оръжейното ембарго срещу Сирия с аргумента, че това ще направи конфликта още по-смъртоносен и може да провали предстоящата конференция. Останалите четири са Швеция, Финландия, Чехия и Румъния.

Германия и Холандия се опитват да постигнат компромис. Испания предлага да бъде разрешено снабдяването на сирийските бунтовници само с отбранителни оръжия.

Основната сирийска опозиционна група, Сирийската национална коалиция, днес отново призова ЕС да вдигне ембаргото само за бунтовниците. "Сирийското население продължава да иска оръжия, за да се защитава, най-вече за да се защитава", увери тя и обвини силите на режима, че са използвали вчера химически оръжия на няколко места.

През март Европейския съюз удължи с три месеца - до 1 юни - действието на оръжейното си ембарго срещу Сирия. Тогава той разреши доставките на несмъртоносно военно оборудване като прибори за нощно виждане и бронежилетки за бунтовниците.

Ако до 1 юни не бъде намерено решение, ембаргото на практика ще падне.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят