Страните от ЕС се споразумяха за промените в конституцията

Страните от ЕС се споразумяха за промените в конституцията

Лидерите на страните от Европейския съюз постигнаха компромис по основите на проектоспоразумението, което трябва да замени предишния проект на европейската конституция, съобщиха в събота световните агенции.

След две години несигурност пътят за реформи в ЕС е открит. Проектът за конституция на ЕС се провали през 2005 година на референдумите във Франция и Холандия.

Трудните преговори за ясни принципи, върху които да бъде съставено новото споразумение, продължиха повече от два дни и приключиха едва в събота сутринта.

В компромисния вариант са взети предвид възраженията на Полша срещу планираните поправки в системата за гласуване в рамките на Евросъюза.

Ръководителите на страните от ЕС обявиха постигането на компромис за отлагане до 2014 година на новата система за гласуване, срещу която възразяваше Полша.

В новия договор, който се очаква да бъде финализиран до края на година са вписани много основните идеи, които фигурираха и в неуспелия проект за европейска конституция.

Междуправителствена конференция ще започне в близките месеци разработването на споразумение, с което да се съгласуват предложените в документа промени до края на годината.

След това споразумението трябва да се ратифицира от всички страни на ЕС.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви на пресконференция след края на преговорите: “Ние сме много, много доволни от това, което успяхме да постигнем”.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу поднесе почитанията си на Мрекел, като и връчи огромен букет цветя.

“Това показва, че Европа се развива, и се развива в правилна посока”, заяви той.

В петък постигането на напредък в срещата на високо равнище се възпрепятстваше не само от възраженията на Полша, но и от позициите на Великобритания и Холандия.

Основна пречка беше искането на Полша да запази силата на гласуването си, която е почти равна с тази на Германия, въпреки че населението ѝ е наполовина по-малобройно.

Проектът постановява, че едва след 10 години, в които се предвиждат три години преходен период, в ЕС ще бъде въведена системата за гласуване на принципа на “двойното мнозинство”. Според този принцип дадено предложение ще трябва да бъде подкрепяно не само от 55% от страните-членки, но за него трябва да гласува поне 65% от населението на съюза.

В хода на срещата министър-председателят на Великобритания Тони Блеър, който за последен път присъства в качеството си на премиер на среща на ЕС, отбеляза няколко въпроса, при обсъждането на които Лондон не смята да отстъпва.

Сред тях са предложението за даване на европейската Харта за основните права на статут на документ, задължителен за изпълнение във всичките 27 страни на ЕС. Великобритания иска да запази за себе си контрола над външната си политика, правосъдието и вътрешните работи.

На свой ред Холандия е успяла да получи засилване на ролята на парламентите на страните-членки и включване в споразумението на критерии за прием на нови членове на ЕС.

По време на срещата е постигнато и съгласие да се позволи на Кипър и Малта от януари 2008 година да въведат единната европейска валута.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят