Страсбург още не е решил за обезщетенията за синода на Инокентий

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург отсъди България да плати 8000 евро разходи и разноски по делото, заведено срещу нея от алтернативния синод на митрополит Инокентий. Съдът обаче оставя за по-нататъшното разглеждане искането на синода да бъдат обезщетени със стойността на храмовете, от които силово бяха изгонени през 2003 г.. ЕСПЧ се надява през това време държавата и жалбоподателите да постигнат споразумение.

Около 800 миряни и църковни дейци подадоха жалба в ЕСПЧ срещу дейността на държавата, която през 2003 г. с помощта на полицията и прокуратурата изхвърли със сила от храмове и манастири привърженици на Инокентий, инициатор за избор на нов синод на Българската православна църква (БПЦ). Не бе допуснато спорът за легитимността на синода на Максим да бъде решен от български съд.

Страсбург се произнесе в полза на синода миналия месец, но остави държавата и жалбоподателите да се разберат сами за обезщетенията, което още не се е случило.

Още 7 дела, заведени срещу България в ЕСПЧ, бяха спечелени от жалбоподателите. Страната ни е осъдена да плати общо близо 300 хил. евро. 284 хил. евро са за петима българи, чиито имоти са били незаконно отнети по време на реституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България