Стратегията за национална сигурност: Кибер защита и модернизация на армията

Стратегията за национална сигурност: Кибер защита и модернизация на армията
Правителството одобри проекта за актуализиране на Стратегията за национална сигурност на България и предложи на Народното събрание да го приеме.
 
Стратегията все още не е публикувана.
 
От Министерския съвет съобщиха, че стратегията посочва националните интереси, необходимите условия и предпоставки за тяхното реализиране чрез неутрализиране на рисковете и заплахите за страната и нейните граждани.
 
Тя очертава по-широко разбиране за националната сигурност, като извежда на предно място сигурността на гражданина, обществените и икономическите аспекти, без да подценява измеренията, свързани с отбраната, външната политика, разузнаването, охраната на обществения ред и защитата на законността.
 
Предлага се включването на нови политики като кибер сигурността, транспортната сигурност, управлението при кризи, младежта и спорта и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство, посочват от МС.
 
От стратегическо значение е определянето като основен приоритет и изпълнението на приетите от България цели за способностите на НАТО за колективна отбрана и изграждане на отбранителни способности на Европейския съюз. Изцяло нов момент в е поетапното увеличаване на бюджета за отбрана до 2 на сто от БВП на страната. 
 
Отчетена е необходимостта от реализиране на инвестиционните проекти за придобиване на нови основни бойни платформи и цялостна модернизация на въоръжените сили, както и от създаване на система за прозрачен, ясен подбор и кариерно развитие на военнослужещите и цивилните служители, която да включва и ефективен пакет от мерки за мотивация, допълват от правителството.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?