"Стратфор": Русия ще опита да се възползва от разногласията в НАТО за Черно море

Заради президентските избори България не е склонна да подкрепи по-голямо присъствие на НАТО в стратегическите води

"Стратфор": Русия ще опита да се възползва от разногласията в НАТО за Черно море

Поради нарастващата стратегическата важност на Черно море, военноморското присъствие там ще се засилва, прогнозира аналитичната агенция "Стратфор" в анализ на конкуренцията между НАТО и Русия в региона. НАТО ще се опита да разшири влиянието и покритието си в Черно море; Русия ще се стреми да се възползва от разногласията в НАТО, за да подкопава единството на алианса в мисията му в стратегическия регион, прогнозира "Стратфор".

Откакто Русия анексира Крим през 2014 г., балансът на военноморските сили в Черно море се промени. Украйна бе изтласкана от арената, докато Москва, възползвайки се от позицията си на Кримския полуостров, засили присъствието си. Междувременно Черно море придоби по-голяма стратегическа важност за НАТО, която се стреми да засили сдържащата си роля срещу Русия в Европа, се казва в анализа.

За да се противопоставят на руското присъствие, Турция и Румъния ще настояват по време на срещата на върха на НАТО на 8 и 9 юли във Варшава за засилване на съвместните военноморски сили на НАТО в Черно море. Освен това предложение, ще се обсъжда и възможността за засилено присъствие на НАТО в Полша и балтийските държави, както и други мерки за разширяване позициите на пакта в региона.

НАТО обаче трябва да се съобразява с ограниченията на Конвенцията от Монтрьо (1936 г.) за режима на проливите. Тя предвижда страни, които нямат граница с Черно море, да присъстват там с ограничен тонаж на бойните кораби, както и на съвкупния тонаж, на броя на плавателните съдове и престоя им за всяка една отделна държава.

Многонационална сила като НАТО обаче може да заобиколи ограниченията чрез изграждане на свой флот от кораби на няколко държави, които да се използват на ротационен принцип.

НАТО освен това може да се опре на държави като Румъния и Турция, които са до голяма степен извън ограниченията на конвенцията, да поемат основата роля в този флот.

Не всички страни членки на НАТО обаче ще са склонни да подкрепят по-значимо присъствие на НАТО в Черно море. Докато Румъния може да е най-ентусиазираният и гласовит привърженик на натовската експанзия в стратегическото море, нежеланието за противопоставяне на Русия може да ограничи подкрепата от Турция и България, пише "Стратфор".

България има дълга и сложна история с Русия, като по различно време или е била съюзник или противник на източния гигант. Точно сега идеята за по-нататъшно изостряне на отношенията с Москва не е популярна сред българските избиратели. С наближаването на президентските избори през есента, сегашното правителство внимава да не бъде възприето в ролята на ястреб спрямо Русия. На 16 юни премиерът Бойко Борисов потвърди, че правителството е против разширяването на военноморските сили на НАТО в Черно море. Тези настроения бяха подсилени от искането на опозиционната БСП за парламентарно изслушване, което да гарантира, че страната няма да се присъедини към такива сили.

Доскоро Турция беше твърд привърженик на черноморската инициатива. Но в последните няколко седмици Анкара положи усилия да нормализира връзките си с Москва, които силно се обтегнаха след като през ноември Турция свали руски бомбардировач на сирийската граница. След този инцидент и предшестващото анексиране на Крим от Русия, бе разбираемо желанието на Турция за по-голямо присъствие на НАТО както вътре, така и близо до границите ѝ, като застраховка срещу руско военно отмъщение.

Сега, когато президентът на Турция Реджеп Ердоган се извини за сваления самолет, Турция се опитва да размрази отношенията си с Русия. В резултат на това Анкара ще действа внимателно по отношение на натовските сили в Черно море.

От гледна точка на чистия брой на военните кораби, Русия няма преимущество в Черно море. Но критерият за реалната военноморска сила не е точно игра на бройки и Русия има много други военни предимства, които компенсират по-малобройния ѝ флот. Така например тя има значителна преимущество във военноморската авиация и общата авиация, които могат да бъдат мобилизирани за мисии в Черно море. Русия също така притежава батареи крилати ракети с голям обсег, които могат да достигнат по-голямата част от Черно море.

Русия използва позицията си на Кримския полуостров за засилване на тези преимущества и е в процес на съществено модернизиране на своите сухопътни и подводни сили в Черно море.

Тя трябва да се справя с нарастващия интерес на НАТО в региона и по-честото му присъствие в Черно море.

Всъщност, Москва повече не може да разчита на Конвенцията от Монтрьо и на собствените военноморски сили, за да доминира региона, като се има предвид нарастващата военноморска мощ на Турция и възможността на НАТО да действа отвъд ограниченията на конвенцията. Въпреки това, позицията на Русия на Кримския полуостров ѝ дава значителни предимства и Москва може да работи в посока да се възползва от разногласията в НАТО, за да увеличава тези предимства. Всичко това показва, че конкуренцията за контрола в Черно море несъмнено ще расте, заключава "Стратфор".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?