Строители на магистрала “Марица” стачкуват за заплати

Строители на магистрала "Марица" протестират пред офиса на "Пътни строежи" сн.xaskovo.info

Над сто строители на участъка от Свиленград до ГКПП “Капитан Андреево” на магистрала “Марица” стачкуваха в сряда заради неизплатени заплати в продължение месеци.

Протестиращите се събраха пред офиса на фирмата-строител “Пътни строежи”, свързана с Васил Божков, край Любимец.

“Така повече не може. Политиците се хвалят, че строят магистрали. Хубаво, но къде са парите ни”, каза един от тях. Той обясни, че от месеци търси пари на заем, но вече няма от кого да поиска. Част от работниците вече са с изключен ток.

Стачкуващите заплашиха с блокада на магистралата. Те са категорични, че няма да се върнат на работа, докато не получат заплатите си.

Работниците имат да взимат за два месеца по 40% за 2011 г., за 2012 г. - заплати за 9 месеца по 40% и още една цела заплата. За януари и февруари през 2013 г. не са получили нито една стотинка.

Протестиращите са изпратили и подписка до ръководството на “Пътни строежи”. От местния клон на компанията обясниха, че очакват пари, но не се ангажираха кога заплатите ще бъдат платени. От ръководството на “Пътни строежи” заявиха, че в момента правят разчети и в най-скоро време ще има плащане, за да не се нарушава работния график.

Отсечката от Свиленград до граничния пункт трябваше да бъде готова през януари, съгласно подписания договор с изпълнителя. Тя се изгражда със заем от Световната банка и е под контрола на Министерството на финансите.

Това е втори протест на магистрала “Марица”. През есента на 2012 г. компании, които изграждат участъка от Димитровград до Харманли протестираха срещу неизплатени задължения на главния изпълнител – консорцуим между “ПСТ Холдинг” на Васил Божков и австрийската “Порр”.

В началото на февруари на протест излязоха и строителите на участъка от Зимница до Карнобат на магистрала “Тракия”. Те символично погребаха бизнеса си заради неизплатени задължения от страна на “ПСТ Холдинг”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?