Строители се съгласиха да получат с 10% по-малко от дължимите от държавата пари

Строители се съгласиха да получат с 10% по-малко от дължимите от държавата пари

Притиснати от кризата, от ограничените поръчки и стагнацията в бранша, 12 строителни фирми са се съгласили да получат с 10% по-малко от дължимите от държавата пари за договорена и вече извършена работа в областта на пътната инфраструктура. Споразумението между фирмите и Министерството на финансите за окончателно уреждане на сметките е било сключено в петък, съобщиха от министерството.

Срещу редуцирането на задължението си държавата се ангажира по график да изплати до края на март близо 66 млн. лв. (65 876 000 лева) на 12-те фирми, а те от своя страна се нагърбват да предоговорят отношенията си с подизпълнителите и да се разплатят с тях също с редукция 10% от дължимите суми до окончателното изпълнение на всеки договор.

От финансовото министерство определиха споразумението като джентълменско и напълно доброволно. То остава отворено и за други фирми, като целта е бързо възстановяване на неразплатените от държавата средства, а спестените средства ще се насочат отново към инфрраструктурата.

Сред компаниите, подписали споразумението, са известни строителни играчи като "Пътни строежи" АД, "Пътно поддържане Крумовград" АД, "Холдинг Пътища" АД, "Адева" ООД, "БСК Аделина" ООД, "ГД Консорциум Свилена", ГД "Консорциум Крепост", ГД "Балканстрой", "Инфраструктурни обекти" АД и др. Фирмите са чести участници в конкурси и търгове за изпълнители на държавни поръчки.

Дължимите към тези дружества държавни средства са различни – от няколкостотин хиляди до няколко милиона лева, но от финансовото министерство не упоменаха точния размер към всяка фирма.

Mediapool потърси за коментар дружества, подписали споразумението. От "Холдинг Пътища" бяха лаконични, че това е правно споразумение между две страни. От холдинга признаха обаче, че мотивът за сключването му е по-бързото получаване на средствата, макар и с 10% отстъпка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес