Строителната камара поиска оставката на ресорния министър, той отказа

Поводът е прекратеният търг за тунел "Желензица", който може да коства два милиарда лева на България

Строителната камара поиска оставката на ресорния министър, той отказа

Безпрецедентно за първи път от своето съществуване Камарата на строителите в България поиска оставките на ресорния министър и на отговорните членове на пътната агенция. Поводът е прекратеният търг за тунел "Железница", който може да струва два милиарда лева на българските данъкоплатци.

Очаквано служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов отказа да я подаде с аргумента, че това е "единственото законосъобразно и правово решение", което защитава интересите на всички българи.

Разговорът между двете институции стана чрез отворени писма през медиите. Затова Спас Попниколов покани представителите на строителната камара на работна среща, на която в "конструктивен дух" да обсъдят притесненията на бранша.

Обществената поръчка за най-скъпия обект – строежа на тунел "Железница" от магистрала "Струма" за 250 млн. лв., беше прекратен на 4 април с решение на председателя на управителния съвет на пътната агенция Пирин Пенчев. Основната причина бе липсата на част от техническата оферта на един от участниците – консорциум от фирми на "Главболгарстрой".

Изчезването на документите, според признанията на Пенчев, била установена на 31 март. По случая има повдигнато обвинение на Стефан Гайтанджиев, външен експерт в тръжната комисия, който зае мястото на Спас Попниколов, след като стана министър. В дома му е открита папка, но на друг участник – обединение, в което влизат фирми "Станилов" и "ИСА 2000". На Гайтанджиев е повдигнато обвинение за укриване на документи и му е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Стефан Гайтанджиев е изключил мобилния си телефон и Mediapool не успя да се свърже с него. Според хора, които го познават, той е около 70-годишен и най-вероятно е работил за бившата Държавна сигурност, с което мистерията около този случай се засилва. Още повече, в деня на изчезването на документите камерата в стаята, където се съхраняват документите, не е работила.

Камарата: Кабинетът да се намеси, ако Попниколов не подаде оставка

Камарата на строителите изразява "огромното си безпокойство" за увеличаващата се опасност да не бъде завършена магистрала "Струма" в срок. Това поставя под риск загубата на два милиарда лева от еврофондовете, които няма да се влеят в икономиката и ще доведат до безработица. Освен това се влошава имиджа на България в лицето на нейните институции, ангажирани с управлението на евросредствата.

Ако регионалният министър и отговорните фактори в пътната агенция не подадат оставки, Камарата на строителите иска "бърза и компетентна намеса" от страна на правителството за назначаване на специалисти с "висок професионален опит и морал". Целта е да се преодолеят натрупаните закъснения по изграждането на магистрала "Струма".

Браншовата организация настоява още бъдещият кабинет да положи усилия за увеличаване на административния капацитет на всички институции, ангажирани с управлението и усвояването на обществени средства, и да гарантира върховенството на закона.

Попниколов: Всичко е законно, това е криминален случай

Регионалният министър Спас Попниколов уверява строителите, че решението за прекратяване на търга е в "защита на правото, прозрачността и информираността на българския народ и с единствена цел да се избегне вероятността от бъдещи финансови корекции по проекта".

Той определя случаят като "криминален" и смята, че само компетентните органи са тези, които ще установят виновните за опорочаването на процедурата лица.

"Призовавам да ги оставим да си свършат работата и да не се опитваме да им влияем с политически тези", пише Попниколов. В отвореното писмо до строителите той отново не казва как е допуснато да бъде опорочена процедурата и повтаря старите опорни точки от четвъртък, без да отговаря как е допуснал да изчезнат документи. При встъпването си в длъжност Попниколов беше обещал до края на март да има избран изпълнител, но вместо това застана "твърдо" зад решението за прекратяване на поръчката.

Той отново препоръчва да се предприемат всички мерки за ново обявяване на тръжна процедура, без да се допуска забавяне.

В заключение подчертава, че ако "Камарата на строителите работи за интереса на своите членове, стремежът на правителството е да работи в интерес на всички български граждани", които биха били ощетени при продължаване на една компрометирана обществена поръчка, пише Попниколов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес