Възобновена е поръчката за тунел "Железница" от магистрала "Струма"

Възобновена е поръчката за тунел "Железница" от магистрала "Струма"

Поръчката за проектирането и строежа на тунел "Железница" от автомагистрала "Струма" се възобновява и офертите на кандидатите ще се приемат до 15 август, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" във вторник.

Процедурата по възлагане на обществената поръчка беше спряна на 22 февруари заради подадена жалба на дружеството "С и Г Груп БГ" ООД, но тя не беше уважена от Комисията за защита на конкуренцията. В същото време обаче правителството и парламентът решиха да закрият Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти“ , която провеждаше обществената поръчка. Всички нейни дейности преминаха към Агенция "Пътна инфраструктура“ на 15 май 2016 г.

Сега поръчката се продължава. Тя е проектиране и изграждане на 4.46-километров участък от автомагистрала "Струма“, включващ тунела. Той ще е 2 километра, което го прави най-дългият в страната.

Тунел „Железница“ е част от отсечката Благоевград – Крупник на АМ „Струма“. Поръчката включва и 2 мостови съоръжение с обща дължина около 700 м - едното от тях преминава над жп линията София – Кулата и над път I-1 Симитли – Благоевград.

Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. без ДДС. Срокът за изграждането им е 1400 дни, посочват от пътната агенция. Това близо четири години.

Проектът ще ще финансира от Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., но реализацията му закъснява силно, за да успее да се вмести в графика на програмата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес