Студенти по медицина в Австрия със задължителна ваксина

Студенти по медицина в Австрия със задължителна ваксина

Новозаписаните студенти по медицина в Инсбрук трябва да са напълно ваксинирани срещу коронавирус. Същото изискване е поставено на практика и в Медицинския университет във Виена, предава БТА.

Това е мярка, която има за цел да помогне за предотвратяване на четвърти локдаун, коментира вирусоложката Доротее фон Лер, преподавателка в Медицинския университет в Инсбрук. В радиоинтервю Фон Лер аргументира мярката с необходимостта бъдещите лекари, които в процеса на обучение са в контакт с болни, да бъдат защитени. Процентът на ваксинираните кандидат-студенти вече е много висок, изрази задоволство тя.

Ректорът на университета Волфганг Флайшхакер подчертава в интервю за всекидневника "Курир", че сигурността на пациентите е на първо място, освен това е необходимо у младите да бъде създадено съответното съзнание. В момента са ваксинирани 80 на сто от студентите по медицина, целта е до края на семестъра този процент да достигне 90.

Това изискване не е ново в Медицинския университет във Виена. В клиничния сегмент и във всяка част на обучението, в която има контакт с пациенти, студентите са задължени да се ваксинират. В залите за лекции може да се влиза не само след показване на ваксинационен сертификат, но и при представяне на отрицателен тест за коронавирус или на документ за прекарано заболяване.

Австрийският президент Александър ван дер Белен се обърна с апел към съгражданите си да се имунизират срещу коронавируса. "Моля ви, приемете това предложение", заяви той във видео, излъчено по Фейсбук и Ютюб. "Бъдете част от решението", подчерта Ван дер Белен и вдъхна увереност с думите: "Заедно ще се справим" с епидемията.

По статистически данни 5 490 613 души в Австрия са получили поне по една доза ваксина, тоест 61,48 процента от населението; 5 189 609 или 58,10 процента са с напълно защитени чрез имунизация. Средно на всеки 6 секунди в някоя точка от страната се поставя ваксина срещу коронавируса.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?