Студенти протестираха пред НС срещу убийствата на млади хора

Студенти се събраха в сряда на протест пред Народното събрание под надслов "Убийците на Стоян, Найден и Радостина с максимална присъда в затвора". Протестът е организиран от СРОКСОС и е подкрепен от еколози и пенсионери.

Вчера във Варна близо 3000 студенти и близки на убитата 21-годишна третокурсничка от Икономическия университет Радостина Евтимова се включиха в протестно шествие, настоявайки за максимална присъда за убиеца. Мярката за неотклонение "задържане под стража" на единствения заподозрян Георги Цветанов бе потвърдена от Варненския апелативен съд.

Радостина бе намерена убита вечерта на 6 март във Варна с множество прорезни рани по цялото тяло и лицето. Същата вечер бе задържан и 21-годишният Георги Цветанов, син на Цанко Цветанов, който е лидер на общинското ръководство на СДС в морската ни столица.

В сряда в протеста в София пред Народното събрание се включиха приятели на Радостина, студенти от Варна в софийски университети, родители на жертви на подобни престъпления.

Тук сме, за да подкрепим протеста на нашите съграждани от Варна, каза пред журналисти студентката Марина Тодорова.  Искаме гласност, за да има справедлив съдебен процес, да не се разчита на политическа подкрепа за бащата на обвиняемия за убийството на Радостина, посочи тя.

През декември студентът Стоян Балтов бе пребит до смърт пред дискотека "Амнезия" в Студентски град, което отприщи вълна от протести на негови колеги и разпали дискусия за бъдещето на академичното градче. По-малко от 2 месеца след нелепата смърт на Стоян Балтов друг студент бе убит в София. 22-годишният Найден Вучков бе наръган жестоко след пиянски скандал до НДК.

Снежана Ангелова, майка на 22-годишната Диляна Георгиева от София, убита от съпруга си пред очите на тригодишното им дете, поиска по време на протеста пред парламента отмяна на чл. 55 от Наказателния кодекс. По думите ѝ тази разпоредба принуждава съда да дава по-ниска присъда от минималното наказание. Майката посочи, че извършителят е рецидивист, но е получил 14 години затвор. Тя добави, че в момента обжалват присъдата, но надеждите им не са много големи, ако не се отмени тази разпоредба в Наказателния кодекс.

Споделяне

Още по темата

Още от България