Свързаната с покупката на “Кремиковци” “Надин” източила 20 млн. лв. ДДС

Свързаната с покупката на “Кремиковци” “Надин” източила 20 млн. лв. ДДС

Радослав Босилков, собственик на фирма "Надин Комерс", свързана със сделката за "Кремиковци", е обвинен за ръководител на престъпна група, ощетила държавния бюджет с над 20 млн. лв. от фалшиви сделки със скрап, съобщи Специализираната прокуратура.

Той е бил задържан заедно с Мариан Комитов, Павел Варнаджиев и Иван Иванов в сряда при акция на антимафиотите. За общодържавно издирване е обявен Денис Бошнаков. Той е директор на “Феросплавен завод” и член на партия “Новото време”.

Павел Варнаджиев пък е брат на Лъчезар Варнаджиев, директор на ”Елтрейд къмпани”, която купи “Кремиковци” за 316 млн. лева преди година, съобщава Дартс нюз.

На Босилков, Комитов и Варнаджиев са повдиганти обвинения за участие в престъпна група за данъчни престъпления и остават в ареста за 72 часа. На Иван Иванов е определена мярка за неотклонение “подписка” и той е бил освободен, се посочва в съобщението на Специализираната прокуратура, която ще поиска постоянен арест от съда.

"Целта на ръководената от Босилков група е била с помощта на контролираните от “Надин комерс“ ЕООД кухи фирми и извършваните от тях фиктивни сделки, да се освободят от плащане на ДДС реални търговски дружества, в т.ч. и “Надин комерс“", се казва в съобщението на прокуратурата.

От януари 2010 г. до декември 2011 г. групата е ощетила държавния бюджет с над 20 млн. лева. Разследването е водено паралелно в София, Варна, Бургас, Благоевград, Плевен и Стара Загора.

Извършвани са фиктивни сделки със скрап с фалшиви счетоводни документи, издавани от името на различни търговски дружества т.нар “кухи фирми". Дружествата, в това число и “Надин Комерс" ЕООД, не са разполагали с физически и технологичен капацитет - нямат лицензирани площадки, а управителите им са неграмотни, "малоимотни" и реално не могат да ръководят и извършват такъв вид дейност, обясниха от МВР.

Организатор и ръководител на групата е 35-годишният Радослав Босилков, който е криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, кражба, условно и ефективно наказание.

39-годишният Денис Бошнаков също е криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, възпрепятстване орган на властта, кражба и с две условни присъди.

Според МВР е разкрита престъпната дейност на управителите на две от фирмите - 56-годишният И.И. (Иван Иванов), криминално проявен, с регистрации за търговия с отпадъци - черни и цветни метали, кражба и данъчно задължение в особено големи размери, и 31-годишния М.К. (Мариан Комитов).

Главната счетоводителка на една от фирмите, собственост на ръководителя на групата - 51-годишната Л.Т., е криминално проявена, с регистрации за допускане извършване на престъпление.

При акцията е бил задържан и О.Ш., съобщи МВР. Според "Стандарт" това е Огнян Шопов, един от шефовете на "Надин". В съобщението на специализираната прокуратура името му не фигурира сред обвинените.

Споделяне

Още по темата

Още от България