Свързани с Русия хакери са атакували щаба на Макрон

Свързани с Русия хакери са атакували щаба на Макрон
Предизборната кампания на фаворита за втория тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон е била обект на атака от свързани с Русия хакери, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на данни на японската антивирусна компания "Тренд майкро".
 
Ръководителят на кампанията по дигиталните въпроси Мунир Махджуби потвърди в телефонно интервю, че е имало опити за пробив, но всички са били осуетени. 
 
"Тренд майкро" съобщи за измамни, наподобяващи оригинала уебсайтове, използвани от хакери, за да подлъжат жертвите си да си дадат паролите. 
 
Базираната в Токио фирма неотдавна е открила четири фалшиви домейна, свързани уж с Макрон. Те били създадени от хакерска група на име "Пон сторм" (Pawn Storm) според експерт от антивирусната компания.
 
Махджуби потвърди, че поне един от сайтовете е бил използван неотдавна при опит да бъдат откраднати потребителските имена и паролите на хора от предизборния щаб на Макрон.
 
"Тренд майкро" не отправи обвинение, че някоя страна дърпа конците на хакерската група, но американски шпионски агенции и редица частни разузнавателни компании казват, че "Пон сторм", известна още като "Фенси беър" и Ей Пи Ти 28, е част от разузнавателния апарат на Русия.
 
Френските служители са по-предпазливи от американските си колеги и неведнъж са отричали да знаят за връзки между "Пон сторм" и друг субект. 
 
Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе цитиран, че твърдението за руски хакерски атаки срещу френските избори е "напълно погрешно". 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят