Посещението на Плевнелиев в Белград

Свързаността на транспортната и енергийната инфраструктура - приоритет за България и Сърбия

Росен Плевнелиев и Томислав Николич. Сн. БГНЕС

Свързаността на транспортните и енергийните мрежи и модерната инфраструктура са наш общ стратегически приоритет. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в четвъртък на съвместна пресконференция в Белград с президента на Сърбия Томислав Николич. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Сърбия.

Плевнелиев, цитиран от БТА, посочи, че реализацията на транспортния коридор номер 10 и автомагистралата София- Ниш са от стратегическо значение в национален, регионален и европейски план. Според Николич има разбиране и общо желание за развитие на инфраструктурата и построяването на магистралата Ниш – София. Томислав Николич подчерта, че строителството на тази магистрала ще превърне двете страни в най-значимите в транспорта в тази част на света.

Българският държавен глава изтъкна и важността от реализирането на газовата връзка между България и Сърбия и допълни, че така ще се повиши енергийната сигурност на всяка от страните и на целия регион. Всяка една от страните в региона има правото да купува газ на конкурентна цена и да има достъп до алтернативни доставчици, каза Плевнелиев. Според него е необходимо да се насочат усилия и към изграждането на регионален пазар на природен газ и ток, което ще гарантира диверсификация и конкурентни цени.

България винаги е подкрепяла изграждането на "Южен поток" съобразно изискванията на европейското законодателство, каза още президентът. Той допълни, че страната ни извършва подготвителни работи по проекта и има готовност да започне строителство в случай, че Европейската комисия и Русия се споразумеят за прилагането на европейското законодателство.

Други важни проекти между двете страни, посочени от президента Плевнелиев, са плановете за нови ГКПП като Банкя - Петачинци и Ново корито - Салаш.

На срещата президентите Плевнелиев и Николич са обсъдили и положението на българското национално малцинство в Сърбия и въпросите за обучението, вероизповеданието и информирането на майчин език. Президентът Плевнелиев е получил уверение от сръбската страна, че въпросът с недостига на учебници на български език е вече решен и ще се съдейства във всички други аспекти да се гарантират техните конституционни права. Росен

Плевнелиев заяви още, че България е готова в сътрудничество със сръбските институции да потърси и механизми за привличане на допълнителни инвестиции и насърчаване на предприемачеството в пограничните региони и между двете държави.

Президентът на Сърбия каза, че българското национално малцинство може да се обучава на свой език в детските градини, основното училище, има група за български език и във Филологическия факултет. Той посочи, че са решили въпросът с учебниците на български език. По думите му остава да се види защо списанието "Братство" не се издава, но посочи, че ще бъде подсигурена информираност на български език.

Той определи българското малцинство в Сърбия като "богатство и златна връзка", която допълнително свързва двете страни.

"За Сърбия е от огромно значение да има в лицето на България значим партньор, да има пълно и без никакви пречки сътрудничество", каза Николич.

Той благодари на властите в София за подкрепата, която дават на Белград по пътя към ЕС.

Споделяне

Още от Балкани