Световните медии се питат: Какво готви Путин за бъдещето си?

Световните медии се питат: Какво готви Путин за бъдещето си?

За всеобща изненада руското правителство подаде вчера оставка. Това е знак, че президентът Владимир Путин започва да планира бъдещето си след Кремъл, пише в четвъртък френският в. "Либерасион".

Вчера следобед Путин изненада всички, приемайки оставката на премиера Дмитрий Медведев и правителството.

Няколко часа по-рано руският президент не спомена нито дума за това в речта си пред парламента, в която изложи политическите насоки за предстоящата година, включително изненадващи промени в конституцията - разпределяне на част от президентските правомощия между различни институции, обявяване на върховенството на руската конституция над международните правни норми, ограничаване на броя на президентските мандати до два (вместо два последователни) и други.

След това премиерът Медведев обяви оставката на правителството и Путин го назначи за заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Сцена, която очевидно е била внимателно планирана предварително - също както и предлагането за нов премиер на непознатия на руската общественост ръководител на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин, отбелязва в. "Либерасион".

Преходът във властта започна открито

"Техническа номинация, докато се очаква Путин да избере свой наследник", коментира Татяна Становая от центъра за анализи "Р.Политик" (R.Politik).

Истинската новина на вчерашния ден обаче беше, че преходът във властта започна открито. Въпросът се поставя от май 2018 г. и триумфалното преизбиране на Владимир Путин. Още вечерта след победата си той обяви, че този мандат ще му е последен, припомня френското издание. Разпределянето на част от президентските правомощия между двете камари на парламента, Върховния съд и неформалните съвети показват желание за създаване на ново политическо равновесие, както и желание да не се предават на един-единствен наследник много разширените правомощия, които Путин получи през 20-те си години на власт, подчертава "Либерасион".

Според Татяна Становая, президентът се кани след края на мандата си да си запази ролята на ръководител на Държавния съвет. Доскоро тази институция нямаше никакви реални правомощия, но се превърна във "важно свързващо звено между президентската администрация, правителството и губернаторите" и "място, където Путин може да играе ролята на арбитър между всички нива на властта".

Шок в руския политически елит

Обявените от Путин промени предизвикаха шок в руския политически елит, който започна да обмисля какви са намеренията му и кои ще бъдат новите членове на кабинета, коментира британският в. "Гардиън". Изданието отбелязва, че руският президент се подготвя за политическия преход през 2024 г., когато според анализатори той ще се откаже от президентския пост, но ще остане водещия руски политик като премиер или в Държавния съвет.

67-годишният Путин на практика управлява Русия от 2000 г. Така той е управлявалият най-дълго руски лидер от времето на Сталин, подчертава "Гардиън".

Путин представи промените като начин за укрепване на демокрацията, но негови политически противници и независими анализатори ги смятат за стратегия за запазване на властта след последния му президентски мандат през 2024 г., отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Президентът даде ясен отговор на въпросите за бъдещето си: "Ще остана президент завинаги", тълкува изявлението на Путин бившият руски премиер Михаил Касянов, който в момента е един от неговите критици.

"Защо всичко това се случи в един ден?", попита в Туитър Дмитрий Смирнов, репортер на в. "Комсомолская правда", цитиран от "Ню Йорк таймс". Той има и отговор: "Това просто означава, че хората в Кремъл познават добре историята: революцията трябва да се прави бързо, дори да е революция "отгоре".

Путин ще остане центърът, около който страната се върти

Руската политическа класа спекулираше от месеци за намеренията на Путин след края на последния му президентски мандат. Някои очакваха дестабилизираща борба за определяне на наследника му, но повечето очакваха той да намери начин да запази властта.

Путин изглежда започва процеса четири години преди крайния срок, за да избегне резки и дестабилизиращи промени. Той възпря потенциално дестабилизиращата борба между своите потенциални наследници и техните поддръжници на влиятелни постове, като ги накара да се чудят за какво точно ще се борят. Това обаче подготвя терена за борба между клановете от сферата на сигурността и други клонове на администрацията за влияние върху промяната на системата, съществувала над 25 години.

Вчера Путин не разкри точните си планове, а вместо това отвори една "кутия на Пандора" с различни възможни варианти. Последвалата несигурност извежда политическия елит от равновесие и помага да се гарантира, че Путин ще остане центърът, около който страната се върти, коментира "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?