Свободните офис площи в София растат, наемните цени удържат на натиска

ИТ и аутсорсинг индустрията поддържат пазара на офиси

Свободните офис площи в София растат, наемните цени удържат на натиска

Ръст на свободните офис площи в София, завършени нови проекти, увеличаване на наетите площи и удържане на наемните цени - това показват данните на трите големи консултантски компании за бизнес имоти у нас - Cushman&Wakefield Forton, MBL и Colliers.

Въпреки плавното покачване на наетите площи през второто тримесечие на годината, все още е рано да се каже дали пазарът се възстановява от кризата от Covid-19.

"Офисният пазар все още изпитва затруднения да се върне трайно на предкризисните нива. Високият процент дистанционна работа и нестабилните темпове на възстановяване на икономиката влияят върху търсенето", коментира Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton (CWF).

"Въпреки че пазарът на офис площи в София отбелязва завишена наемна активност през последната половин година, той все още е в начален етап на възстановяване и тепърва очакваме да достигне нивата от преди пандемията. Към днешна дата се наблюдава известна несигурност сред ползвателите на офис площи относно техните дългосрочни планове. Това води до забавяне в процеса на планиране и вземане на решения. Въпреки това очакваме пазарната активност да се увеличи през следващите тримесечия, което ще доведе до повече нови сделки за наем", коментира Асен Лисев, управител на MBL.

Новите сделки

През второто тримесечие на годината пазарът на офиси отбелязва видим ръст с 53 592 кв. м наети площи. Общият обем надвишава средните нива за последните 5 години с 33%, като една от причините е натрупването на отложено търсене вследствие на пандемията, сочи докладът на CWF. По негови данни общо за първото полугодие на годината новите сделки са за 69 665 кв.м офис площи.

Сходна е статистиката на Colliers, която отчита за полугодието 70 330 кв. м нови сделки за офис площи. Това е с 6 на сто по-високо като стойност от първото полугодие на 2019 г.

По-различни са данните на MBL. Компанията отчита общо 50 000 кв. м сделки за офис площи в София за първото полугодие на годината, което е значителен ръст сравнено с 15 000 кв. м офиси наети през втората половина на 2020 г.

Скромно обаче остава нетното усвояване на офис площи през втора четвърт на годината - около 3300 кв.м, показват данните на MBL. Докладът на CWF обаче отчита нетно усвояване от 26 418 кв. м, като са включени завършени нови проекти с голям дял на предварително отдадени площи в тях.

Три основни сектора продължават да са двигатели на пазара на офис площи за полугодието. Това са ИТ и аутсорсинг индустрията (73%), професионални услуги (11%) и търговията (8%), отчита Colliers.

Преместванията и подновяванията доминират сред сделките за наем на офиси. Те са продиктувани от стремежа на компаниите да консолидират и оптимизират пространствата си, показва проучването на CWF.

Данните за общия обем ва първокласните офис площи в столицата (клас А и Б) варират от 2.19 млн. кв. м (KWF) през 2.3 млн. кв. м (MBL) до 2.5 млн. кв. м (Colliers) към края на юни 2021 г.

Ръст на свободните площи

И трите консултантски компании отчитат ръст на свободните офис площи, който достига 15 - 16% (около 83 000 кв. м офиси са празни). Това е най-високата точка за този показател от 2015 г. насам, посочват от MBL. За сравнение през първото тримесечие на годината незаетите офиси бяха 11 – 12%.

Това се дължи най-вече на новото предлагане, което излезе на пазара. Завършването на проектите Garitage Park (фаза 3), NV Tower, Park Lane Office Center, Balkan Business Center, Ring Tower и други, посочват консултантите.

Голяма част от новите сгради се намират по бул. "Цариградско шосе", бул. "Г. М. Димитров", в района на Бизнес парка и квартал "Хладилника".

По данни на MBL площите в процес на активно строителство са близо 234 000 кв. м. От тях 95 000 кв.м се очаква да бъдат завършени до края на годината.

CWF обаче отчитат осезаем спад при проектите в строеж през второто тримесечие на годината. Към момента в процес на изграждане са 212 184 кв. м, което е с близо 40% по-малко спрямо началото на 2021 г.

Обемът офиси клас А и Б, които активно се предлагат на пазара, както в съществуващи, така и в сгради в строеж достига 557 000 кв. м за второто тримесечие на годината, което е лек ръст спрямо предходното тримесечие. 83% от тези площи се намират в периферните райони, като са разпределени основно между бул. "Цариградско шосе" и квартал "Хладилника", посочва MBL.

Наемните цени

Напрежението върху наемните нива както за клас А, така и за клас Б офис проекти се очаква да се задържи в следствие на големия обем модерни площи в предлагане, смята MBL.

През първото полугодие на 2021 г. разликата между офертната и договорната цената нараства, като това зависи от локацията, сградата и етапа, в който се намира, посочват от Colliers.

Средните офертни наемните нива се задържат. В офиси клас А те са 14 евро/кв.м - идеален център, 12.5 евро/кв.м - за широк център и 12 евро/кв.м - за периферни зони, показват данните на трите консултантски компании.

От MBL очакват сградите на атрактивни локации, където е съсредоточено търсенето, да задържат сравнително по-високи офертни нива, докато проектите във второстепенни райони ще поемат по-голям натиск.

Доходността от първокласни активи се понижава до 7.5% през второто тримесечие, което е с 25 пункта по-ниско спрямо началото на 2021 г., сочат данните на CWF.

Прогноза

От Colliers очакват през втората половина на годината плавно увеличаване на дела на служителите в офисите, като това ще зависи от сектора, глобалните или регионалните корпоративни политики.

Компаниите от аутсорсинг индустрията ще останат с най-висока активност на пазара на офиси, като освен в столицата се очакват да продължават да разширяват присъствието си и в регионалните градове.

"Не само у нас, но и на други места в Източна Европа има отслабване на строителната активност вследствие на пониженото търсене. Очаквам това задържане да даде възможност за по-бързо усвояване на новите площи, като поддържа нивата на незаетите пространства и наемите умерени", коментира Йордан Кръстев от CWF.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?