Свръхсекретното антикорупционно звено се похвали с 12 обвиняеми магистрати

Свръхсекретното антикорупционно звено се похвали с 12 обвиняеми магистрати

Разследващото звено "Антикорупция", сформирано между прокуратурата, МВР и ДАНС преди малко повече от 5 месеца, за пръв път отчете резултати от дейността си в сряда по време на заседание на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет.

Според огласената информация, досега прокуратурата е повдигнала обвинения на 12 магистрати по линия на борбата с корупцията, от които осем са съдии, трима са прокурори и един следовател. Седем от тях са административни ръководители, но имена и конкретни постове не се споменават.

"Възложени са 161 проверки по жалби и сигнали за престъпления, извършени от магистрати, от които са приключени 88. На съд са предадени 8 магистрати (6 съдии, от които 4 са административни ръководители; 1 прокурор – административен ръководител и 1 следовател). Срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, се водят 10 досъдебни производства, по които са обвинени 11 души. Внесени са обвинителни актове срещу четирима и са възложени общо 22 проверки", допълват още от правителствената информационна служба, без да се дават каквито и да е било уточнения.

Интересното е, че за над 5 месеца дейност това са първите сведения за работата на разследващите от звеното "Антикорупция", спуснати до медиите. До този момент от държавното обвинение категорично отказват да отговарят на каквито и да е въпроси, свързани с тази структура.

Mediapool дори съди прокуратурата за мълчалив отказ по искане за достъп до обществена информация. Отказаната информация бе свързана с това кой точно ръководи въпросното звено, по колко души от прокуратурата, ДАНС и МВР работят в него, по колко преписки и дела работят и други. Подобна информация бе отказана и на редица други медии.

Както Mediapool писа още през април, новото спецзвено започна работа в условията на информационно "затъмнение", като в споразумението за създаването му бе изрично записано, че медиите ще получават съобщения за работата му "от пресцентровете на страните по това споразумение само след разрешение на главния прокурор или на заместника му при ВКП, ръководител на специализираното звено "Антикорупция".

От пресслужбата съобщиха още, че на заседанието е било решено да се разработят секторни антикорупционни планове в здравеопазването, енергетиката, земеделието, транспорта, данъчната и митническата администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес