СЗО обяви международно извънредно положение заради китайския вирус

СЗО обяви международно извънредно положение заради китайския вирус

СЗО обяви международно извънредно положение заради новия коронавирус от Китай, съобщиха световните агенции. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви решението снощи след заседание на Комитета за извънредните ситуации - независима експертна група към базираната в Женева организация.

То бе взето на фона на разпространението на коронавируса "2019-nCov" в около 18 държави, като до момента има 9692 потвърдени случая на заразяване и 213 жертви.

"Нашето най-голямо безпокойство е възможността вирусът да се разпространи в страни, чиито здравни системи са по-слаби", обясни генералният директор на СЗО.
Гебрейесус подчерта, че решението, което СЗО взе въпреки първоначалното си нежелание, "не е вот на недоверие към Китай".

"СЗО не препоръчва ограничаване на пътуванията, на търговския обмен и на движението (на хората) и дори се обявява против каквото и да било ограничаване на пътуванията", отбеляза той.

Обявяването на международно извънредно положение задейства препоръки към всички страни за превенция или ограничаване на трансграничното разпространение на болестта, като същевременно се избягват ненужни затруднения за търговията и пътуванията. То включва временни препоръки към националните здравни власти по света за повишаване на мерките по мониторинг, степен на готовност и карантина.

Макар и СЗО да няма законови правомощия да санкционира държави, тя може да поиска от националните правителства да предоставят научни аргументи за евентуални ограничения над движението на хора и стоки.

От въвеждането на системата за обявяване на международно извънредно положение в здравната област през 2005 г. СЗО я е използвало пет пъти - през 2019 г. за вируса ебола в Конго, през 2016 г. за вируса зика в Латинска Америка, през 2014 г. за вируса ебола в Западна Африка, през 2014 г. за епидемията от полиомиелит в Централна Азия, Близкия изток и Централна Африка и през 2009 г. за вируса на свинския грип H1N1 в Мексико.

Комитетът за извънредните ситуации миналата седмица на два пъти решиш да не обявява международно извънредно положение докато се чакаше повече информация от Китай и доказателства за потвърдени случаи на предаване на вируса от човек на човек в други страни, за да се изпълнят критериите за такова глобално извънредно положение. 

СЗО съобщи, че има 98 случая на заразени с вируса в 18 други страни, но няма смъртни случаи извън Китай.

Повечето международни случаи са при хора, които са били в Ухан и Хубей.

Въпреки това в осем случая - в Германия, Япония, Виетнам и САЩ - пациентите са били заразени от хора, пътували до Китай.

Затварянето на границите с Китай ще влоши нещата

В петък СЗО предупреди, че затварянето на границите с Китай, където е огнището на новия коронавирус, ще е контрапродуктивно, защото би накарало хората да пътуват нелегално, което допълнително ще разпространи епидемията.

"Беше казано и повторено много ясно, че ограниченията за пътуване и търговия не се препоръчват от СЗО", подчерта Кристиан Линдмайер, говорител на организацията в Женева, цитиран от Франс прес.

"Може би изглежда логично да се каже: "Вижте, виждаме как приближава опасност, затова да се заключим". Но както показаха други ситуации, особено тази с ебола, когато хората искат да пътуват, те го правят. И ако официалните граници не са отворени, те ще намерят други неофициални пропускателни пунктове", каза говорителят на СЗО.

Досега Русия, Сингапур и Монголия обявиха, че затварят границите си за пътници, идващи от Китай, за да ограничат разпространението на епидемията от вирусна пневмония.

Линдмайер изтъкна, че единственият начин да се контролира кой преминава границите и да се наблюдава дали пътникът носи белези на заразяване, е като се преминава през официалните пунктове.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус многократно похвали мерките, предприети от Китай. Сред тях е и санитарният кордон за спиране на епидемията, който обхваща около 56 милиона души.

В петък обаче агенция Ройтерс разказа как хора продължават да влизат и да излизат от китайската провинция Хубей пеша по мост над река Яндзъ, въпреки фактическото блокиране на автомобилния трафик заради епидемията от коронавируса.

Река Яндзъ разделя град Цзюцзян, провинция Цзянси, от Хуанган в съседната провинция Хубей, който е един от най-силно засегнатите градове от коронавируса и в момента е изолиран от останалата част от Китай в опит да се спре разпространението на заразата.

Пешеходното движение по моста над река Яндзъ обаче загатва за начини за заобикаляне на блокадата, засилвайки съмненията за нейната ефективност, отбелязва Ройтерс.

Първи случаи във Великобритания

Двама души в Обединеното кралство са дали положителна проба за новия коронавирус. Това са първите случаи в тази страна, съобщиха в петък здравните власти, цитирани от Франс прес.

"Можем да потвърдим, че двама пациенти в Англия от едно семейство дадоха положителна проба", каза началникът на английската здравна служба Крис Уити в комюнике, разпространено от министерството на здравеопазването.

"Националната здравна служба е много добре подготвена и има опит в справянето с инфекции. Вече издирваме хора, с които пациентите са контактували, за да предотвратим по-нататъшно разпространение", добави Уити, цитиран от Ройтерс.

Германия прибира 100 свои граждани от Ухан

Германия ще изпрати днес военен самолет в китайския град Ухан, откъдето плъзна заразата, за да репатрира над 100 свои граждани, съобщи външният министър Хайко Маас.

Никой от тях за момента не проявява симптоми на болестта, предизвиквана от вируса, но всички те ще бъдат поставени под 15-дневна карантина при завръщането си в Германия, което е предвидено за утре.

Министерството на външните работи на Германия съветва германците да отложат пътуванията си в Китай, ако не са крайно необходими, и особено в провинция Хубей, където се намира Ухан.

Досега в Германия са потвърдени пет случая на 2019-nCOV, както официално се назовава вирусът. Всичките са служители на германски производител на авточасти, влезли в контакт с човек от Ухан, отбеляза Асошиейтед прес.

Извънредно положение в Италия

Правителството на Италия обяви днес национално извънредно положение, след като бяха потвърдени първите два случая на новия коронавирус на територията на страната.

Заразените са двама китайски туристи, които пристигнали в Италия преди няколко дни. Те са поставени в изолация в център за инфекциозни болести в Рим.

Обявяването на извънредно положение цели ускоряване на процедурата за мобилизиране на средства за борба срещу евентуално разпространяване на вируса.

Два случая в Русия

В Русия бяха потвърдени два случая на заразени хора с новия коронавирус. И двамата са граждани на Китай, съобщи руският вицепремиер Татяна Голикова, цитирана от ТАСС.

"Службите на Роспотребнадзор на територията на Русия са потвърдили за двама заразени от новия коронавирус - в Забайкалския край и в Тюменска област. Те се намират под строго наблюдение, изолирани са и им се оказва необходимата помощ. И двамата са граждани на Китай", каза Голикова, която е председател на щаба за предотвратяване на разпространението на вируса на територията на Русия.

Руското правителство подготвя проект за временно спиране на издаване на работни визи за китайски граждани, заяви още тя пред журналисти след заседание на оперативния щаб за контрол и предотвратяване на разпространението на новия коронавирус в Русия.

"Подготвяме проект за правителствено постановление за временна забрана за издаване на работни визи за граждани на Китай", каза Голикова и добави:"Започваме евакуация на нашите граждани от Ухан и Хубей. До края на днешния ден ще изясним, колко руски граждани се намират там. По предварителни данни в Ухан се намират 300 души, а в провинция Хубей те са 341."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?