СЗО предупреди да се внимава с билковото лечение на Covid-19

Нидерландски учени откриха антитяло, неутрализиращо вируса

СЗО предупреди да се внимава с билковото лечение на Covid-19

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че медицински растения като едногодишния пелин (Artemisia annua), предлагани като възможни лечения срещу Covid-19, трябва да бъдат изследвани първо за ефикасност и странични ефекти, съобщи Ройтерс във вторник.

СЗО добави, че подкрепя традиционната медицина, която е с научно доказан ефект, защото допълнителните алтернативни лечения носят ползи.

Надпреварата да бъде открито лечение за Covid-19 поднови интереса към билки като едногодишния пелин. Мадагаскарският президент Андри Раджоелина възхвалява лечение на основата на това растение. Макар и билковата смес още да не е изследвана научно, няколко африкански държави обявиха, че вече са я поръчали, или че са получили поръчки за нея.

"Дори и терапиите да произлизат от традиционни практики и да са природни, много е важно ефикасността и безопасността им да бъде установена със строги клинични изпитания" - заявиха от офиса на СЗО за Субсахарска Африка.

СЗО работи с изследователски институти, за да бъде проверена клиничната ефикасност на продукти от традиционната медицина за лечение на коронавирус.

Съобщенията за ефективността на някои традиционни средства в социалните мрежи трябва да се приемат внимателно, защото може да са лъжлива информация.

"Предлагат се много растения и субстанции, без да има минимални изисквания и доказателства за качество, безопасност и ефикасност", предупреди СЗО, като добави, че продукти, които не са изследвани, сериозно могат да поставят хората в опасност, да им дадат лъжливо чувство за сигурност и да ги отклонят от предпазни мерки.

В същото време екип от нидерландски изследователи съобщи, че е идентифицирал моноклонално антитяло, способно да неутрализира вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта Ковид-19, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Въпросното неутрализиращо антитяло срещу коронавируса, отговорен за Ковид-19, както и срещу причинителя на ТОРС от 2003 г., представлява обещаваща възможност за "превенция и лечение" на тези заболявания, според публикация на изследователите в сп. "Нейчър".

Екипът, свързан с Университета на Утрехт и медицински център "Еразъм" в Ротердам под ръководството на Беренд-Ян Бош и Франк Гросвелд, е създал 51 клетъчни линии, произвеждащи антитела, насочени към отличителния протеин на повърхността на двата коронавируса.

Същият този протеин участва в свързването на вируса SARS-CoV-2 с рецептора ACE2 на повърхността на човешките клетки и играе ключова роля в инфекциозния процес на Covid-19.

Впоследствие изследователите са направили тест, за да се определи дали антителата са в състояние да неутрализират двата коронавируса. Едно от антителата е показало "неутрализираща активност" както към коронавируса, така и към този на ТОРС.

Учените определят, че въпросното антитяло е насочено към зоната, в която вирусите се прикрепят към ACE2 рецепторите, без да нарушава механизма на свързване. Това означава, че действа друг механизъм, който остава да бъде определен, както и че има възможност за използването му заедно с други антитела.

Нидерландският екип отчита, че въпреки това въпросните антитела, самостоятелно или свързани с други, имат потенциала да подпомогнат разработването на бъдещи терапевтични стратегии.

Моноклоналните антитела са лабораторни копия на определен тип антитела и представляват форма на имунотерапия

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?