СЗО призова да "не си затваряме очите" пред пандемията въпреки умората

Тедрос Аданом Гебрейесус

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус призова днес международната общност "да не си затваря очите" пред пандемията, дори ако светът "се е изморил" от вируса, предаде Франс прес.

В речта си при откриването на годишната генерална асамблея на организацията, която протича във видеоконферентен формат тази седмица Тедрос, който сам е под карантина заради контакт със заразен, призова международната общност да преоткрие "спешно усещането за общото благо".

"В този дух поздравяваме новоизбрания (американски) президент Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис", каза той, след като вчера поздрави двамата в Туитър. "Очакваме с нетърпение да работим в тясно сътрудничество с тяхното правителство", добави Тедрос.

Байдън иска да върне САЩ в СЗО и се противопоставя на решението на Доналд Тръмп, който винаги е омаловажавал пандемията и се отказа от сътрудничество с организацията, обвинявайки я, че е "марионетка" на Китай, отбелязва АФП.

"Може да сме се изморили от Covid-19. Но той не се е изморил от нас", каза Тедрос и допълни: "Да, той атакува хората с най-крехко здраве. Но той атакува и други слабости: неравенството, разделението, отричането, пожелателното мислене и преднамереното невежество".

"Не можем да преговаряме с вируса, нито да си затваряме очите и да се надяваме, че той ще изчезне", допълни генералният секретар на СЗО.

Споделяне

Още от Коронавирус