СЗО: Рано или късно ще има нов, по-смъртоносен вирус

Тедрос Гебрейесус, Снимка: БГНЕС

Това няма да е последният път, в който светът се изправя пред пандемия. Сигурно е, че рано или късно ще се появи нов вирус, който ще бъде по-заразен и по-смъртоносен от Covid-19. Това обяви в речта си при откриването на новата сесия на Световната здравна организация генералният ѝ директор Тедрос Гебрейесус.

По данни на организацията от началото на тази година са регистрирани повече случаи на коронавирус, отколкото през цялата 2020 г. Разпространението обаче не е единственият проблем. Директорът на СЗО акцентира и върху недостатъчния брой имунизирани хора, както и върху несправедливото разпределение на ваксини в световен мащаб.

В момента повече от 75% от наличните ваксини са в ръцете на общо 10 страни. Гебрейсус нарече ситуацията "скандално неравенство" и допълни:

"Няма дипломатичен начин да го кажа: Малко на брой страни, които произвеждат или купуват огромни количества ваксини, контролират съдбата на останалата част от света".

Гебрейесус призова за по-мащабни кампании за ваксиниране срещу коронавирус. Според него до септември всяка страна трябва да е ваксинирала поне 10% от населението си, а до края на годината – поне 30%.

Добрата новина е, че поне за момента не се е появил вариант на коронавируса, който да избягва защитата след ваксина.

Според директора на СЗО страните трябва да работят в тесни взаимоотношения в бъдеще, за да са подготвени за следващата пандемия. Това важи за всички, а не за няколко отделни държави.

"Ако един бъде изоставен, всички ще се върнем назад", заяви той.

Споделяне

Още от Коронавирус