Таблоид публикува кадри от филм с нацистки поздрав на кралица Елизабет

Таблоид публикува кадри от филм с нацистки поздрав на кралица Елизабет

Британският в. "Сън" разпространи кадри от филм, на които се вижда как кралицата на Великобритания Елизабет Втора прави нацистки поздрав. 17-секундният черно-бял филм, качен на интернет сайта на популярния таблоид, е заснет през 1933 година на територията на резиденцията на английските крале в шотландския замък Балморал.

Кадрите без звук показват сегашния британски монарх, тогава малката принцеса Елизабет, на поляната в обкръжението на членове на семейството - кралицата-майка Елизабет, сестра ѝ Маргарет и чичо ѝ, принца на Уелс Едуард.

Малката Елизабет гледа към камерата, вдига дясната си ръка и маха на оператора. Виждайки, че майка ѝ вдига ръка за поздрав като този на нацистите от Третия райх, момичето повтаря жеста. По същия начин постъпва и бъдещият крал Едуард VIII.

Изданието цитира мнението на видната британска специалистка по въпросите на нацизма Карина Урбах от лондонския Институт за исторически изследвания. Тя признава, че едва ли някой може да обвини кралица Елизабет Втора в симпатия към нацистите, но все пак нарича кадрите шокиращи.

"Тя е била дете, когато филмът е бил заснет, дълго преди да станат известни зверствата на нацистите - казва експертката. - Но Едуард, принц на Уелс, е приветствал режима през 1933 година и се е придържал към пронацистки възгледи, след като войната започва през 1939 г. ", казва Урбах.

"Възможно е Едуард да е научил Елизабет и Маргарет да правят нацисткия поздрав", допълва тя.

Бъкингамският дворец веднага излезе с изявление, в което осъжда публикуването на кадрите от филма, съобщи ББС.

"Предизвиква съжаление фактът, че този филм, заснет преди 82 години и, ако се съди по всичко, принадлежащ на личния архив на Нейно Величество, е бил получен и използван в такъв вид", съобщава официалният представител на британския монарх.

Според говорителя на кралица Елизабет Втора по онова време никой не е знаел как ще се развият събитията в бъдеще. Той окачествява като нечестно и заблуждаващо да се правят каквито и да било намеци о този повод.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?