Тачева се обяви за промени в ръководството на затворите

Министърът на правосъдието в оставка Миглена Тачева поиска промени в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", под чиято "шапка" са местата за лишаване от свобода. Тя призна, че в работата на дирекцията има пропуски.

Като пример министърът посочи, че затворници, осъдени за изнасилване, излизат от затвора без придружител.

Миналия петък полицията спря автомобил, в който се оказа, че има петима лишени от свобода без документи. Те бяха изпратени "по задачи" от шефа на Централния Софийски затвор (ЦСЗ) Милети Орешарски, който обясни, че това е практика.

"Трудно е в тази от години капсулирана система да се направят съответните проверки. Всяка проверка, която съм разпореждала е завършвала с това , че няма нарушения. Очевидно, че има неща, които трябва да се променят в тази дирекция", коментира Тачева.

Тя добави, че политическата отговорност трябва да се носи от министъра, "но в последните години в тази дирекция не се случи нищо, от това което бях възложила". С тези си думи малко преди да сдаде властта Тачева директно обвини началника на затворите Петър Василев.

Както вече съобщи Mediapool, ръководената от Петър Василев дирекция е проверявала сигнал за драстични нарушения в ЦСЗ. Група служители на затвора, пожелали обаче да останат анонимни, пуснаха писмо срещу шефа си Милети Орешарски, в което изброиха десетина случая за злоупотреби.

Проверката на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" обаче не откри никакви нарушения от страна на Орешарски. Пред Mediapool той коментира, че не е "прекален светец", но отхвърли своята съпричасност към описаните нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България