"Таймс": С максимата си за безумието, Айнщайн навярно е имал предвид Тереза Мей и торите

Германия е разочарована от Тереза Мей и предлага втори референдум

Тереза Мей

Алберт Айнщайн веднъж е казал, че дефиницията за безумие е "да правиш същото отново и отново и да очакваш различен резултат". Сигурно е имал предвид Тереза Мей и Консервативната партия. Това пише в статия за "Таймс" колумнистката на британския вестник Рейчъл Силвестър.

Миналата седмица сделката за Брекзит на министър-председателката бе отхвърлена с 230 гласа разлика в Камарата на общините. Вчера Мей каза, че просто ще се върне в Брюксел и ще опита да промени още няколко детайла в плана. Не изпълни обещанието си да опита да постигне парламентарен консенсус и вместо това реши да опита да осигури поправки в предпазния механизъм за ирландската граница, които да спечелят точно толкова гласове на консерваторите евроскептици и на Демократичната юнионистка партия (ДЮП), колкото да си прокара споразумението за излизане от ЕС в парламента.

Оказва се, че план Б всъщност е план А: колебаене, отлагане и надежда, че нещо ще изникне, пише авторката по повод снощното изявление на Мей пред парламента. Тя заяви, че ще опита да намери изход от безизходицата в парламента, като поиска още отстъпки от ЕС по въпроса за предпазния механизъм за предотвратяване на митнически проверки на ирландската граница.

Както подсказва теорията на Айнщайн за безумието, няма причина да предполагаме, че ЕС ще е по-склонен да прави отстъпки от последния път, когато Мей се качи на влака за Брюксел да отправя неизпълними искания. Една особено вятърничава идея на "Даунинг стрийт", да се сключи двустранно споразумение между Великобритания и Ирландия, бе незабавно отхвърлена от Дъблин и ЕС. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние даде ясно да се разбере, че място за маневри от вече сключеното споразумение с Лондон няма, пише по нататък авторката на "Таймс".

Дори премиерът да осигури малки промени в предпазния механизъм, сделката пак ще е трудно да бъде приета. От общо 118 тори, гласували срещу нея миналата седмица, над 90 публично заявиха, че възраженията им изобщо не се ограничават до малкия въпрос със северноирландската граница.

Проевропейските консерватори пък няма да подкрепят преработена сделка, която според тях е против националните интереси. А депутатите от ДЮП няма да подкрепят вариант, при който Северна Ирландия да бъде третирана различно от останалата част от Обединеното кралство.

Торите вече губят подкрепата на по-младите избиратели, които са масово против Брекзит. Разнобоят между това поколение и консерваторите само ще се задълбочи, ако следващият лидер на партията е твърдолинеен евроскептик, което изглежда вероятно, предвид възгледите на партийните членове, които ще изберат приемник на Мей. За много умерени депутати също ще бъде трудно да останат в такава партия, пише Силвестър в статията за британския вестник.

Германия е разочарована от Тереза Мей и предлага втори референдум

Германският министър на правосъдието Катарина Барли изрази във вторник разочарование от плана на британския премиер Тереза Мей за излизане от задънената улица по въпроса за Брекзит. Великобритания трябва да организира втори референдум, каза Барли, цитирана от Ройтерс.

"Да, разочарована съм. Това не е начинът", каза германският правосъден министър пред радио "Дойчландфунк".

Барли, която има германско и британско гражданство, заяви, че проектоспоразумението с ЕС няма да бъде променяно. В същото време тя добави, че може да бъде направена отсрочка, ако има втори референдум. "Това може да успокои обстановката", каза Барли.

Германският министър за европейските въпроси Михаел Рот също изрази разочарование от вчерашните изявления на британския премиер. "Къде е план Б? За един приятел питам. . .", написа той в "Туитър".

ЕК: Изчерпахме всичките си обяснения и становища

Европейската комисия призова днес Великобритания възможно най-скоро да изясни намеренията си около очакваното на 30 март оттегляне от ЕС. От наша страна засега не можем да кажем нищо, защото няма нищо ново от Лондон, заяви говорител на комисията. Следим много внимателно парламентарните разисквания в Лондон, добави той.

По повод изразените намерения на Тереза Мей отново да пътува до Брюксел, за да "преговаря" по предвидената в споразумението с ЕС предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия, говорителят заяви, че няма какво да добави.

Честно казано, имам ужасното чувство, че това вече съм го виждал и не съм единственият. Изчерпахме всичките си обяснения и становища. Споразумението е завършено, не подлежи на предоговаряне, очакваме Великобритания да каже какво наистина иска, допълни той.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, очевидно е, твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия ще бъде възстановена, добави говорителят.

Той съобщи, че утре еврокомисарите ще обсъдят подготовката на ЕС за оттегляне на Великобритания без споразумение. Ускоряваме подготовката след отхвърлянето на споразумението от британския парламент, посочи говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?