Таксиметрови шофьори в София отново искат минимални тарифи за превоза

Таксиметрови шофьори в София отново искат минимални тарифи за превоза

Протест с искане Столичната община да въведе минимални тарифи за таксиметровите превози организират таксиметрови шофьори в София. Те настояват и за увеличаване на максималния праг на цената на един километър пробег. В момента тя е 1.30 лева през деня и 1.60 лева през нощта. Минимален праг няма.

Водачите на таксита искат и да им бъде позволено да карат в бус лентите, когато са с клиенти, съобщи Райна Димитрова от таксиметровия синдикат пред Нова телевизия.

Таксиметрови шофьори протестираха със същите искания и преди около година. Тогава те настояваха местната власт да фиксира долната граница на цените на 1 лев. От общината обявиха, че ще възложат анализ за това каква би трябвало да е минималната тарифа за изминат километър на базата на разходите за услугата. Анализите показаха, че най-ниските цени трябва да варират между 89 стотинки и 1.13 лева на километър. В същото време средната дневна тарифа на такситата е 78 стотинки на км.

Анализът за минималните цени беше направен, след като е събрана информация от компаниите и шофьорите за разходите им. В сметките е включено минимално заплащане, осигуровки за шофьорите, лизингови разходи, разходи за гориво и т. н. Още тогава от местната власт обясниха, че наред с въвеждането на евентуална висока минимална тарифа трябва да се въведат и неясно засега какви изисквания към качеството на услугата.

Малко вероятно е местната власт да въведе високи минимални тарифи на такситата още повече, че през следващата година предстоят местни избори. Освен това предходният протест на таксиметровите шофьори беше подкрепен основно от малки фирми или независими водачи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?