Търговци искат наемите да са според приходите им

Търговци искат наемите да са според приходите им

Новоучредена асоциация на търговците се оплака в сряда от принципите на сключване на наемите за ползване на търговските площи, особено в големите бизнес центрове и предложи вноските да се определят като процент от реализираните продажби.

Според Българската ритейл асоциация (БРА),включваща 48 фирми от сектора на търговията на дребно, в момента наемателите на площи в моловете имат само задължения, а собствениците - само права. Основният процент от печалбите на търговците отива за изплащане на наемите, заяви на пресконференция председателят на управителния съвет на новата организация Иво Баев. Според него ако наемите се определят според продажбите на търговците, това ще позволи излизането на светло на целия отрасъл.

В контекста на световната икономическа криза и очертаващата се тенденция за спад на продажбите особено в големите търговски центрове, според асоциацията един от оправданите и разумни ходове би бил намаляването на нивата на наемите на търговските площи или намиране на други, алтернативни начини за справяне с тази ситуация.

Освен прецизиране на наемните отношения, организацията си поставя за цел и да въведе регламент за определяне на сезонните намаления на стоките и да се регламентират санкции за онези търговци, които не го спазват.

Според представителите на новата организация Законът за защита на потребителите не се прилага ефективно, не се наказват търговци за нарушения при качеството на стоките, а в същото време се санкционират търговски вериги и магазини по незначителни според тях поводи. Представителите на асоциацията посочиха, че един от нормативните документи, който се нуждае от спешна промяна, е правилникът за прилагане на Закона за защита на потребителите.

Амбициите на БРА са в скоро време съставът ѝ да се увеличи и асоциацията да участва активно в законодателната дейност, свързана с търговията на дребно.

Искаме да станем глас на търговците на дребно, да защитаваме техните права и да помагаме при решаването на проблемите им, каза Баев. Нови членове ще се приемат, след като бъдат препоръчани от двама представители на асоциацията, добави той. Условието е те да са регистрирани по Закона за ДДС и основната им дейност да бъде търговията на дребно.

Споделяне

Още от Имоти