Технически проблеми отлагат бързото издаване на документи във Варна

Приемането на заявления за бързи и експресни поръчки за новите документи за самоличност във Варна се отлага за неопределено време заради срив в системата, стана ясно във вторник, когато в цялата страна започна приемът на бързите поръчки.

През почивните дни са били провеждани тестове и в понеделник вечерта е било установено, че във Варна системата създава проблеми. Засега там ще бъдат приемани само заявления за обикновена поръчка за документи, съобщиха от полицията.

От вторник в другите градове в страната се приемат заявления за бързи и експресни поръчки за новите документи за самоличност с биометрични данни. При нормална поръчка таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева. Бързата поръчка в рамките на 3 дни е 2 пъти по-скъпа от обикновената поръчка, а експресната, която е в рамките на осем часа, е на петорна цена.

Издаването на новите документи за самоличност започна на 29 март и само през първите четири дни са приети 51 689 заявления, отчете МВР. От тях над 15 000 са за нови паспорти, над 20 000 - за нови лични карти и над 11 000 - за шофьорски книжки.

МВР апелира към гражданите да подават заявления за бързи и експресни поръчки само ако това е наложително. Тази мярка цели да се избегне възможността системата да се претовари или да блокира. Това се случи още в първия ден след стартирането на приема на заявления. Тогава пред Районните управления се образуваха дълги опашки от изнервени хора.

Сега МВР обещава своевременно да информира гражданите при евентуален срив на системата, забавяне на работата или образуване на опашки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?