Температурите през януари ще паднат до минус 25 градуса

Първият месец от 2011 година се очаква да бъде с нормална за този сезон средна месечна температура, а очакваните валежи също да са около и над нормата, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 25° и минус 15˚С, по Черноморието – около минус 10˚С, а най-високите между 10˚С и 15˚С.

Първото десетдневие на януари времето ще бъде студено. Временно повишение на температурите се очаква около 6-7-ми. Очакват се и валежи от сняг, главно през втората половина от десетдневието, а към края ще има няколко дни с по-сухо време.

В началото на второто десетдневие се очаква временно затопляне, впоследствие отново ще е студено. Ще има чести превалявания от сняг, особено в периода 12-16-ти. Краткотрайно повишение на температурите ще има и по-сухо време се очаква към 17-19-ти, след което отново се очаква застудяване.

Третото десетдневие ще започне със студено време, но впоследствие тенденцията е към затопляне и по-малко валежи.

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средният брой на дните със снежна покрива в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?