Тениска с надпис ″Системата ни убива″ скара БСП и ГЕРБ

сн: БГНЕС

Скандал между управляващи и опозиция избухна в Народното събрание в първия ден от новата му сесия. Причината: охранителите на сградата от НСО не допуснаха в парламента хора с увреждания заради това, че те носеха тениски с надпис "Системата ни убива".

От БСП обявиха, че отговорност за това носи зам.-шефът на НС Емил Христов (ГЕРБ), който замества председателя Цвета Караянчева. За да понесе отговорност, от левицата смятат, че той трябва да подаде оставка.

Хората с увреждания трябваше да се срещнат с лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви случващото се за "абсурд" и заяви, че ще излезе отвън, за да се срещне с тях. Нинова обясни, че хората са дошли с предложения за законодателни промени.

В отговор председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов каза, че е излязъл да се срещне с протестиращите заедно със заместник-председателя на правната комисия Светлана Ангелова, но тях вече ги нямало.

На служебния вход на парламента той бе посрещнат от зам.-шефа на БСП Драгомир Стойнев. Цветанов искаше да направи така, че хората да бъдат допуснати в сградата, но Стойнев му обясни, че те си тръгнали обидени. Антон Кутев (БСП) обясни, че е поискал разрешение от Христов хората да бъдат пуснати, но той не реагирал.

Впоследствие самият Христов обясни пред медиите, че няма как да разговаря за хората с увреждания с БСП докато води пленарното заседание.

"Като няма нито един заместник-председател освен вас - кажете ми към кого да се обърна", отговори му Кутев. Той и Драгомир Стойнев казаха, че от БСП ще искат оставката на Христов утре. "Заради това, което направихте днес, най-малкото, което можете да направите, е да си депозирате оставката", каза Стойнев.

През това време депутати от ГЕРБ се провикваха, че БСП не търси решение на проблема, а само скандал, и заподозряха сценарий за свалянето на Христов.

Цветанов напомни, че правителството е отпуснало през 2017 г. 162 млн. лв. за около 30 хил. души, които са в неравностойно положение, и обеща да се срещне с протестиращите, за да чуе техните предложения.

Споделяне

Още по темата

Още от България