Тереза Мей поиска предсрочни избори, които ще засилят позициите й в развода с ЕС

Тереза Мей

Министър-председателят на Великобритания и лидер на Консервативната партия Тереза Мей ще свика предсрочни избори на 8 юни, чието спечелване ще ѝ осигури по-голяма свобода в преговорите за излизане на страната от Европейския съюз.

Решението, обявено три седмици след старта на формалния развод, стъписа повечето британски политици в първия им работен ден след великденските празници.

Тереза Мей заяви във вторник, че едва наскоро и с неохота установила, че изборите са желан вариант.

"Великобритания има нужда от избори, защото други партии се противопоставят на плановете на правителството за Брекзит ", заяви Мей в изявление пред резиденцията си на "Даунинг Стрийт" 10 в Лондон.

Тя обвини опозиционните партии и Камарата на лордовете, че препъват плановете ѝ и отслабват преговорните позиции на правителството с ЕС.

"Страната е обединена, но Уестминстър не е", каза тя и допълни, че липсата на единна позиция "поставя под риск способността ни да превърнем Брекзит в успех".

"Шин Фейн" ще се противопостави на излизането на Великобритания от ЕС

Ирландската републиканска партия "Шин Фейн" заяви, че ще се противопостави на излизането на Великобритания от Европейския съюз и ще поиска специален статут за Северна Ирландия в ЕС преди парламентарните избори на 8 юни, предаде ДПА.

"Шин Фейн се противопостави на Брекзита, защото той ще бъде катастрофален за народа на Ирландия, за нашата икономика и обществени услуги", каза Мишел О'Нийл, лидер на "Шин Фейн" в Северна Ирландия.

Още

По думите ѝ лейбъристите са заплашили да гласуват против окончателната сделка с ЕС.

Само час след анонса на Мей обаче лейбъристите обявиха, че подкрепят предсрочния вот.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че министър-председателката е променила мнението си за изборите след консултации с високопоставени фигури, сред които Линтън Кросби, който е бил "мозъкът" на изборната кампания на консерваторите през 2015 г. Две социологически проучвания, публикувани по Великден, дават на консерваторите 21 пункта преднина пред опозиционната Лейбъристка партия, което най-вероятно ще даде много по-голямо мнозинство на сегашната управляваща партия в следващия парламент.

Провеждането на избори дава възможност на Тереза Мей да спечели пряк мандат за пръв път откакто е премиер.

По думите ѝ Великобритания се нуждае от сигурност, стабилност и силно лидерство, за да влезе силна в преговорите с Европейския съюз за излизане от Общността.

Мей допълни, че не е готова да позволи на опонентите си да застрашат Брекзит, с който правителството планира да си върне контрола върху своето законодателство и граници.

"Правителството има точен план за договаряне на условията по Брекзита с Европейския съюз и има нужда от политическо единство в Лондон", посочи Мей.

Тя съобщи, че ще внесе утре в парламента законопроект за свикване на предсрочни избори, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от две трети.

Мей беше избрана за лидер на консерваторите и за премиер на мястото на подалия оставка след резултатите от референдума за Брекзит Дейвид Камерън.

До момента тя категорично отхвърляше идеята за провеждане на предсрочни избори и неведнъж е казвала, че Великобритания има нужда от период на стабилност след референдума.

Министърка-председателката, която заема поста от по-малко от една година, обаче смята да се възползва от изключително слабите позиции на лейбъристите в допитванията, за да укрепи мандата и мнозинството си чрез народния вот преди трудните преговори за напускането на ЕС.

Според британското законодателство парламентарните избори се провеждат на всеки пет години през май. Това обаче търпи промени, ако две трети от депутатите подкрепят решение за предсрочни избори.

Лейбъристката партия приветства предсрочния вот

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че приветства решението на министър-председателя Тереза Мей за свикване на предсрочни парламентарни избори.

Агенцията определя изявлението на Корбин като намек, че лейбъристите, основната опозиционна сила във Великобритания, ще окажат необходимата подкрепа на премиера консерватор за произвеждане на избори.

"Приветствам решението на министър-председателя да даде на британците възможност да гласуват за правителство, което ще постави интересите на мнозинството на първо място", каза лейбъристкият лидер.

За свикване на изборите Мей се нуждае от подкрепата на две трети от членовете на Камарата на общините.

Консерваторите и лейбъристите държат общо над 80 процента от местата в долната камара на британския парламент

Консерваторите с по-голяма подкрепа

Няколко анкети преди Великден показаха, че Консервативната партия се радва на значителна преднина пред опозиционна Лейбъристка партия. Резултатите на управляващите варират между 38% и 46% одобрение. За разлика от тях лейбъристите се движат между 23% и 29%, според данни на YouGov, ComRes и Opinium.

Подобно е и положението по отношение на личния рейтинг на лидерите на двете партии – Мей на консерваторите и Джеръми Корбин на лейбъристите. Докато 60-годишната лидерка на торите поддържа постоянно високо одобрение, то 67-годишният Корбин е харесван от лявото крило на лейбъристите, но не и сред по-умерените среди на партията, според които по време на управлението му тя се е отдалечила от средната класа.

В края на март Лондон официално задейства процеса за излизане от ЕС, след като британският премиер Тереза Мей уведоми Брюксел. Според Лисабонския договор за ЕС двете страни получават две години, за да уредят всички отношения помежду си.

Очаква се лидерите на ЕС, без Мей, да се срещнат на 29 април, когато трябва да потвърдят стратегията на Брюксел за преговорите с Лондон. Самите разговори не се очаква да започнат преди май или юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?