Терористът от Крайстчърч бил в България преди месеци

Сн. БГНЕС

28-годишният терорист Брентън Тарант, убил почти 50 души в Нова Зеландия, е бил в България през 2018 г. Посетил е и други балкански държави. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща на шефовете на службите, свикана от премиера Бойко Борисов часове след атентата в новозеландския град Крайстчърч.

По думите на Цацаров пътуването на терориста е било от 9 до 15 ноември 2018 г., а след това той е заминал за Румъния и Унгария. Бил е основно на места на "битки между християни и мюсюлмани". Пътувал е още в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска, но две години по-рано. Тогава е обикалял с автобус, обясни главният прокурор.

През ноември 2018 г. Брентън Тарант е пристигнал на летище София с полет от Дубай. Наел е кола и е обикалял страната. Посетил е Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково и Банско. На 15 ноември е заминал за Букурещ, където наел автомобил до Унгария.

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов Тарант е бил в България като турист и засега няма данни да е имал други цели при пребиваването си в страната. Цацаров поясни, че ще се проверява дали все пак е идвал в България само за да посети места, свързани с историята на страната. Ще се търси дали е придружаван от българи по време на обиколката си, както и дали е имал други контакти с хора от България.

На съвещанието при премиера службите трябваше да дадат информация за това дали Тарант има връзка с България. Такава се търси заради надписите на български по оръжието на нападателя.


Снимка на Брентън Тарант, публикувана от медиите в Нова Зеландия.

Цялата му екипировка е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки. Може да се разчетат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на ХV век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски - "Shipka pass 1877-78", както и годините на Руско-турската война.


Надписи по пълнителите на оръжието на Тарант.

Терористът е носел камера на главата си и е излъчвал на живо в интернет действията си. На кадрите се вижда как се подготвя, качва се в колата си и тръгва към целите си.

На седалката до шофьорската има оръжия. На видеото, което се разпространява, се чува, че в колата звучи сръбска музика – пропагандната песен "Бог е сърбин, и Той ще ни запази" или още "Силна Сърбия". Тя е хит на сръбските националисти от времето на войните в бивша Югославия и се изпълнява от трима военни от сръбските паравоенни формирования в Босна.

Осъждаме всеки такъв акт и не желаем атентатът в Нова Зеландия да бъде свързан с България и българската история. Толерантен народ сме и живеем всички народи по света, коментира външният министър Екатерина Захариева след срещата при премиера Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?