Терористът от Крайстчърч бил в България преди месеци

Сн. БГНЕС

28-годишният терорист Брентън Тарант, убил почти 50 души в Нова Зеландия, е бил в България през 2018 г. Посетил е и други балкански държави. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща на шефовете на службите, свикана от премиера Бойко Борисов часове след атентата в новозеландския град Крайстчърч.

По думите на Цацаров пътуването на терориста е било от 9 до 15 ноември 2018 г., а след това той е заминал за Румъния и Унгария. Бил е основно на места на "битки между християни и мюсюлмани". Пътувал е още в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска, но две години по-рано. Тогава е обикалял с автобус, обясни главният прокурор.

През ноември 2018 г. Брентън Тарант е пристигнал на летище София с полет от Дубай. Наел е кола и е обикалял страната. Посетил е Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково и Банско. На 15 ноември е заминал за Букурещ, където наел автомобил до Унгария.

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов Тарант е бил в България като турист и засега няма данни да е имал други цели при пребиваването си в страната. Цацаров поясни, че ще се проверява дали все пак е идвал в България само за да посети места, свързани с историята на страната. Ще се търси дали е придружаван от българи по време на обиколката си, както и дали е имал други контакти с хора от България.

На съвещанието при премиера службите трябваше да дадат информация за това дали Тарант има връзка с България. Такава се търси заради надписите на български по оръжието на нападателя.


Снимка на Брентън Тарант, публикувана от медиите в Нова Зеландия.

Цялата му екипировка е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки. Може да се разчетат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на ХV век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски - "Shipka pass 1877-78", както и годините на Руско-турската война.


Надписи по пълнителите на оръжието на Тарант.

Терористът е носел камера на главата си и е излъчвал на живо в интернет действията си. На кадрите се вижда как се подготвя, качва се в колата си и тръгва към целите си.

На седалката до шофьорската има оръжия. На видеото, което се разпространява, се чува, че в колата звучи сръбска музика – пропагандната песен "Бог е сърбин, и Той ще ни запази" или още "Силна Сърбия". Тя е хит на сръбските националисти от времето на войните в бивша Югославия и се изпълнява от трима военни от сръбските паравоенни формирования в Босна.

Осъждаме всеки такъв акт и не желаем атентатът в Нова Зеландия да бъде свързан с България и българската история. Толерантен народ сме и живеем всички народи по света, коментира външният министър Екатерина Захариева след срещата при премиера Борисов.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?