Тежкораненият кмет на Харков е на лечение в Израел

Тежко раненият при покушение кмет на Харков Генадий Кернес е в стабилно състояние в болница в Израел, където бе прехвърлен със самолет през изминалата нощ, съобщи Ройтерс, цитирайки служител от болницата в Хайфа, където той е бил настанен. "Това е единственото, което можем да кажем в този момент", казал служителят.

ИТАР-ТАСС уточни , че Кернес е в частната клиника "Елиша" и според цитиран от агенцията източник в болницата "не се нуждае от допълнителни операции". "На постъпилия през нощта пациент бе направен преглед, при който се изясни, че всички направени му досега операции са успешни. Той е под наблюдение на най-добрите лекари и не се нуждае от допълнителна хирургическа намеса", съобщили от администрацията на болницата.

Покушението срещу кмета бе извършено с огнестрелно оръжие в понеделник, когато той правел джогинг или карал колело (това предстои да бъде уточнено) по една от улиците на най-големия град в Източна Украйна. Той бе ранен в гърба и са засегнати вътрешните му органи. Според лекарите в Харков раните му са животозастрашаващи. По случая е заведено наказателно дело.

Предполага се, че килърът е бил скрит в храстите и е успял да избяга.

54-годишният Кернес е един от най-известните политици от еврейски произход в Украйна. Украинското посолство в Тел Авив съобщи, че не е играло роля при преместването му в израелска болница. Според Ройтерс то вероятно е било уредено и финансиранопо частен път.

Ключовата роля за относителното спокойствие в Харков досега е на кмета на втория по големина град в Украйна, смятат експерти. Покушението срещу Генадий Кернес може да има за цел както дестабилизация на обстановката в самия Харков, така и сплашване на представителите на други регионални елити, твърдят харковски жители, с които са разговаряли кореспондентите на украинската служба на Би Би Си, цитирана от БТА във вторник.

Но конкретни прогнози за развитието на събитията в региона и в "първата столица" (както наричат Харков) при сегашните условия не се решава да даде никой, посочва медията. Ситуацията в Харков, въпреки спорадичните сблъсъци между проруски протестиращи и поддръжниците на Евромайдана, оставаше като цяло стабилна и под контрола на киевските власти. А опитът на проруските активисти да превземат сградата на областната администрация и да обявят "Харковска народна република" в началото на април се оказа неуспешен. Сградата беше разчистена от протестиращи по-малко от два дни след като я заеха, при това бяха задържани около 70 активисти.

Събеседниците на украинската служба на Би Би Си казват, че ключовата роля за това, че в Харков цари относително спокойствие, е именно на кмета Генадий Кернес, който има решаващо влияние над ситуацията в града.

Впрочем, само преди три месеца щеше да е трудно да се повярва, че Кернес ще застане от една и съща страна на барикадата с командата на Евромайдана. Кметът на Харков подложи на рязка критика протестите в Киев. Медиите съобщиха, че веднага след смяната на властта в столицата Кернес се е оказал в полезрението на органите за защита на реда, а и.д. генералният прокурор Олег Махницки заяви, че престъпленията, в които се обвинява харковския кмет, "са свързани с една от бандитските групировки", която се е занимавала с пребиване и отвличане на хора по време на протестите.

Рязък завой

Освен това Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обвини Кернес в сепаратизъм. Повратна точка в политическата биография на Генадий Кернес експертите определят 22 февруари, когато в Харков трябваше да се състои събрание на депутатите от южната и източната част на Украйна. Очакваше се, че на него югоизточните региони ще обявят автономия или ще обявят намерение изобщо да се отделят от страната.

Събранието обаче се ограничи с формални изявления, а самият Кернес още на следващия ден обяви, че не смята за държавен глава Виктор Янукович и ще работи с и.д. президента Олександър Турчинов.

"Харков остава проблемно звено в проекта "Новорусия", заявява политологът Вадим Карасев, цитиран от Би Би Си.

Експертите посочват няколко причини, които са можели да изменят позицията на Кернес. Политологът Владимир Фесенко счита, че в кмета може просто да се е задействал инстинктът за самосъхранение и той да е решил да не влиза в конфликт с новата киевска власт.

Политологът Вадим Карасев казва, че позицията на Кернес може да е била повлияна от мнението на един от най-богатите хора в Украйна, сегашния губернатор на Днепропетровска област Игор Коломойско, който има отдавнашни отношения с кмета на Харков.

И накрая, не е изключено Кернес просто да е успял да се споразумее с новата власт, предполага Фесенко. Възможно е, смята експертът, той да е получил относителен контрол над Харков в замяна на лоялна позиция спрямо Киев.

"Проблемно звено"

В последно време Харков изглеждаше оазис на спокойствието на фона на Луганска и Донецка област. При това Кернес периодично правеше изявления, които може да се тълкуват като прояви на лоялност към Русия: в частност той обеща да положи усилия за освобождаването на активистите, обвинявани за превземането на сградата на областната администрация, и освен това молеше Киев да поднови излъчването на руски телевизионни канали в града.

В същото време кметът на Харков напоследък нееднократно се обявяваше за единство на Украйна и против провеждането на местен референдум, докато именно това е основното искане на сепаратистите в Донецка и Луганска област.

В крайна сметка дори фактът, че над харковското кметство и областна администрация се вее украински флаг, а пред сградите няма барикади, при сегашните обстоятелства говори само за себе си.

"Ако Кернес подкрепяше сепаратистите явно, ситуацията в Харков щеше да е същата, каквато и в Донецк и Луганск", заяви Владимир Фесенко пред украинската служба на Би Би Си. "Харков остава проблемно звено в проекта "Новорусия", е заключението на Вадим Карасев.

Даже идеологическият опонент на Кернес, депутатът от предишния парламент Владимир Филенко, казва, че при сегашните условия той "би се изправил в защита на градоначалника".

Какво следва?

Никой не се наема да гарантира, че спокойствието в града ще се запази и в отсъствието на кмета, включително заради слабите структури на централната власт в региона. "Местният елит се свежда до Кернес и Добкин", описва ситуацията в региона Вадим Карасев.

Именно самият Кернес, по думите на политолога, макар и донякъде условно, може да бъде наречен гарант на относителното спокойствие в Харков. Въпреки това по-нататъшното развитие на събитията в града и региона до голяма степен зависи от това как ще се държат местните елити на Харковска област след покушението срещу Кернес, казва Владимир Фесенко.

В ситуация, когато проруският протест няма ярки лидери, а за проруските настроения на по-голямата част от населението няма смисъл и да се говори, именно поведението на местния елит става решаващ фактор, който ще влияе на бъдещето на региона.

"Ако местните елити започнат поне частично да помагат на сепаратистите, както това стана в Луганск и Донецк, тогава, разбира се, ситуацията може да се дестабилизира", резюмира
Владимир Фесенко.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?