Тим Кук: Решението на ЕК Епъл да върне на Ирландия 13 млрд. евро е "политическа глупост"

Тим Кук

Решението на Европейската комисия, според което американският технологичен гигант Епъл (Apple) трябва да възстанови на Ирландия 13 милиарда евро (14.5 милиарда долара), получени като "незаконни данъчни облекчения", е "пълна политическа глупост", коментира изпълнителният директор на компанията Тим Кук, цитиран от Ройтерс.

В интервю за вестник "Айриш индипендънт" той заяви, че заедно с Ирландия ще се борят за отмяна на решението, което по думите му не се основава на закон или факти.

Никой не е сторил нищо лошо тук и трябва да бъдем единни, допълни Кук, отбелязвайки, че отношението към Ирландия е несправедливо и неприемливо.

По думите му отрицателното отношение към мултинационалните компании, идващи от САЩ, може би е фактор при вземането на решението за връщане на средствата.

Той отхвърли обвиненията на европейската комисарка за конкуренцията Маргрете Вестагер, че Епъл е платил само 0.005 процента данъци в Ирландия през 2014 година.

Въпреки решението Епъл планира да разшири дейността си в Ирландия. Компанията очаква догодина да върне в САЩ милиарди долари печалба.

Миналата година две неправителствени организации обвиниха Епъл, че държи 181 милиарда долара неразпределена печалба в офшорни сметки - най-много от всички американски компании. Според критици тази мярка е, за да се избегне плащането на данъци в САЩ.

Кук каза още, че през 2014 година платените от компанията данъци са възлизали на 800 млн. долара.

Платихме на Ирландия 400 млн. долара, колкото и на САЩ, завършва интервюто си той.

Споделяне

Още по темата

Още от IT

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?