mediapool.bg Ти си това, което четеш

ЕС предяви пред "Епъл" данъчни претенции за 13 млрд. евро

14:03 | 30 август 2016 | 1 коментар

Маргарет Вестагер

След почти тригодишно разследване Европейската комисия установи, че данъчното споразумение между технологичната компания "Епъл" и Ирландия, позволяващо намаляване на налоговите отчисления, нарушава законите на Европейския съюз и представлява неправомерна държавна помощ, предадоха световните агенции във вторник.

Така американската компания ще трябва да плати на Ирландия до 13 млрд. евро (14.5 млрд. долара), които си спестила в резултат на две решения за авансови данъчни плащания. Благодарение на тях през 1991 и 2007 т. "Епъл" платила едва 1 процент данък за реализираните печалби на своето ирландско подразделение, което отговаря за европейските продажби на технологичния гигант. Това е станало при действаща ставка от 12.5 на сто в Ирландия. Доколкото останалите компании не са получили подобна възможност, това се счита за не правомерна държавна помощ, посочват от ЕК.

Ирландия планира да обжалва епохалното решение. От "Епъл" също не са съгласни с изводите на Брюксел.

"Данъчната ни система е основана на строго прилагане на закона", заяви ирландският финансов министър Майкъл Нунан и добави, че е "дълбоко" несъгласен с постановеното от ЕК.

Европейската комисия разследва облагите за "Епъл" в Ирландия като част от по-широко дългогодишно проучване на данъчните отстъпки, предоставяни от страни членки на ЕС на мултинационални корпорации като "Старбъркс" (Starbucks), "Фиат" (Fiat), "Амазон" (Amazon) и "МакДоналдс" (McDonald's).

Сега наложеното плащане става най-голямата държавна помощ, която трябва да бъди върната от компания. Досега рекордът се държеше от френската енергийна компания "Електрисите де Франс", която трябваше да върне на френския бюджет 1.4 млрд. евро заради незаконна държавна помощ.

Данъчното облагане в ЕС е от национална компетентност, но комисията е на мнение, че може да се намесва, тъй като тези данъчни споразумения представляват държавна помощ - област, която тя регулира.

Правилата в ЕС забраняват на националните данъчни власти да предлагат данъчни облекчения само на избрани компании без те да важат и за другите.

Миналата седмица финансовото министерство на САЩ критикува остро подхода на ЕК, твърдейки, че той е "несъвместим" с международните норми и подкопава световната борба срещу избягването на данъци, припомня ДПА.

Още по темата
Още от IT

Посещението на президента Радев в Русия е: