Томислав Дончев призна: Ромската интеграция куца

Най-големите проблеми са жилищната и здравната политика, смята вицепремиерът

Томслав Дончев, сн. БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че държавата няма устойчива политика за интеграция на ромите. Причината за това било, че интеграцията е "както масата - има 4 крака и ако един от тях липсва - няма опора". В случая четирите опори били образование, здравеопазване, жилищна политика и интеграция в пазара на труда.
 
"Положени са усилия, но резултатите са много различни от това, което очаква българското общество", призна той по време на петъчния парламентарен контрол.
 
От думите му се разбра, че според него най-важната липсваща опора за интеграцията е жилищната политика и справянето с гетата. Неговата теза е, че интеграция на ромите няма да има, ако не бъде решен проблемът с незаконното строителство.

"За мен най-голямата болка и най-голямата рана е жилищната политика. В годините назад редица неразумни управници са допуснали появата на гетата. Под гета нямам предвид квартали и села с компактен етнически профил. Имам предвид събирането на незаконни постройки", каза Дончев.

Според него в голяма част от случаите именно гетата са причината за лошия социален статус и завишените нива на криминална активност. "Ако се родиш в гетото, има голям шанс да не можеш да го напуснеш, да останеш там", добави той и призна, че в годините назад държавата не е намерила адекватен механизъм да се справи с гетата, въпреки че според закона всяка незаконна постройка се унищожава.

"Не е просто решение, защото никой не иска да предизвика хуманитарна катастрофа, оставяйки десетки хиляди души без дом. Наред с това решаването на проблема не може да се отлага безкрайно във времето“, каза още вицепремиерът.

Според него има проблеми и с друг от "краката" на интеграцията - здравната политика. "Там също трябва да се работи, тъй като ромите имат нисък здравен статус, семейното планиране също е проблем", коментира Дончев.

При другите две "опори" държавата полагала усилия, се разбра от изказването на  Дончев.

"Образованието би решило проблема в дълбочина за 10-15 години. Защото, ако бяха придобили добро образование навремето, инцидентите от последните седмици нямаше да се случат. Държавата полага извънредни усилия в тази насока, ангажиран е целият държавен апарат. Близо 12 000 души от администрацията обикалят махалите и ползват всички законодателни възможности и резултат от това има – върнати са около 17 000 деца обратно в класните стаи, но по-важното е в този престой да има и смисъл", обясни той. 

При интеграцията на ромите в пазара на труда се наблюдавало положително развитие, смята Дончев. Според него това се дължи и на мерките на европейския социален фонд и на конюнктурата на пазара на труда. По думите му заради липсата на работна ръка много роми вече работят в строителство и дори в производството.

Споделяне

Още по темата

Още от България