Тонове мъртва риба са открити в река Искър

Отговорните институции в държавата мълчат, все едно не се е случило

Тонове мъртва риба са открити в река Искър

Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър близо до врачанското село Лютиброд.

Местните хора са се надявали, че след затварянето на местен завод ситуацията с рибата ще се подобри, но се случва точно обратното, съобщи бТВ.

В момента има 10 водноелектрически централи по поречието на река Искър. Жителите на село Лютиброд предполагат, че една от тях е причината за измирането на рибата.

Местният жител Иван Коцев разказва, че покрай реката мирише толкова силно на мърша, че не може да се мине. Когато отишъл да види какво става, намерил бяла мрена и щуки, които са измрели.

Той е сигнализирал всички институции, които имат отношение към подобни казуси – Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, басейновата дирекция и екодирекцията във Враца.

"Те отказаха да дадат каквото и да е становище и причина", заяви Иван Коцев. Според него замърсяването "безспорно се дължи на отварянето на шлюзовете на малката електроцентрала "Черепиш" и почистването на басейна на водоема".

"Най-вероятно говорим за отравяне на рибата, което се дължи на замърсяване с частици на водата, което затруднява дишането на рибите", коментира Коцев. Той е сред организаторите на инициативен комитет в село Лютиброд, чиято цел е решаване на проблема с измиращата риба.

Екоинспекцията във Враца е взела проби от водата в сряда. Очаква се резултатите да са ясни в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България