Топъл октомври, в първия му ден се очакват нови температурни рекорди

Топъл октомври, в първия му ден се очакват нови температурни рекорди

Топъл, с температури над нормата, се очаква да бъде октомври, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

 

В първият ден на месеца прогнозите са за нови температурни рекорди, след като в неделя бяха поставени 17. Максималните температури ще са между 29° и 34°, а в София 29° - 30° на 1 октомври. Над Западна България ще има разкъсана, предимно висока облачност. Покрай река Дунав и в източните райони ще се появи слаб до умерен източен, а по Черноморието североизточен вятър.

 

Дневните температури ще са по-ниски само по Черноморието - между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 21° - 23°. Вълнението на морето ще е 1 - 2 бала с тенденция на усилване в следобедните часове.

 

Над планините ще преобладава слънчево време с малко повече облаци в следобедните часове над планинските масиви от Западна България.

 

В неделя на 17 места бяха счупени температурни рекорди за деня, включително и в София.

 

Най-топло в неделя беше във Велико Търново – 35.7 градуса. Другите градове, в които имаше рекорди са Добрич – 32.4 градуса, Драгоман – 30.9 градуса, Кнежа – 34.5 градуса, Кюстендил – 32.4 градуса, Ловеч – 35.2 градуса, Лом – 31.7 градуса, Монтана - 32 градуса, Ново село – 31.2 градуса, Оряхово – 32.6 градуса, Пазарджик – 32.5 градуса, Плевен – 34.6 градуса, Свищов – 34 градуса, Силистра – 33.1 градуса, върховете Мургаш – 23.2 градуса и Рожен – 23.8 градуса.

 

Рекордна беше жегата и в София – 31.7 градуса. Предишната най-висока температура е била 31.5 градуса измерена през 1991 г.

 

Метеоролозите са регистрирали и един изравнен положителен температурен рекорд на нос Калиакра – 25.2 градуса.

 

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за равнините е между 11 и 15 градуса, във високите полета - между 8 и 11 градуса, в планинските райони - от 4 до 8 градуса.

 

Най-високите температури ще бъдат в началото на месеца - между 27 и 32 градуса, а най-ниските - между минус 1 и 4. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около и под нормата.

 

След горещите дни в края на септември, през първите десет дни на октомври температурите бавно и постепенно ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните. Времето ще бъде променливо, на места ще има и превалявания, главно през периода от 2-ри до 5-ти октомври, но ще има и слънчеви периоди, особено през втората половина от десетдневието.

 

През вторите десет дни на октомври ще се редуват спокойни и сравнително топли дни. Най-голяма е вероятността за валежи около 11-ти, 14-ти и 18-ти октомври. Те ще са последвани от краткотрайно, но чувствително застудяване, при което на места ще има слани. Като цяло за периода средноденонощните температурите ще останат по-високи от обичайните.

 

През третото десетдневие се очакват повече топли и слънчеви дни от нормалното, но придружени с характерните мъгли и ниска слоеста облачност в сутрешните часове. През втората част на периода се очаква по-променливо време.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?