Този уикенд в София предстои четвъртият "КвАРТал фестивал"

Този уикенд в София предстои четвъртият "КвАРТал фестивал"

В петък, 13-ти септември, започва четвъртото издание на любимия на много столичани градски "КвАРТал Фестивал 2019 vol. 4" - най-голямото събитие в подкрепа на идеята за културен, творчески квартал в София "КвАРТал". Това е пространството, разположено между булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски".

Фестивалът ще се проведе традиционно в трите дни преди Деня на София – 17-ти септември. Темата тази година е "Хората като сърцето на КвАРТал-а". "Става дума за тези, които са рискували да дойдат тук и да бъдат малките двигатели към големите промени", споделят органзиаторите на фестивала.

Тази година те са решили да децентрализира програмата из целия периметър на КвАРТал-a. Което означава, че програмата на фестивала ще бъде разделена в няколко основни зони: зона "улица Триадица", зона "Дом на киното" и от другата страна на същата улица към пожарната – зона ул. "Екзарх Йосиф", зона "Сердика", зона "Цар Симеон", зона "Веслец", зоната около ул."Св. Св. Кирил и Методий" и ул. "Росица" и частта отвъд ул. "Раковски".

Целта е хората да се загубят из малките улички на стара София и да усетят духа да малките локации в района, да преоткрият КвАРТал-а. Всеки посетител или живеещ там ще може да си направи по един тур, да чуе мизиката, да се влее в работилниците, да пробва нещо ново и да стане част от голямото сърце на КвАРТал-а.

Важен акцент тази година са и двете освободени от автомобилно движение улици "Веслец (в частта между ул. "Екзарх Йосиф" и "Цар Симеон") и "Цар Симеон" (в частта между ул. "Сердика" и бул. "Мария Луиза"), които ще се превърнат във временни пешеходни зони в събота, 14 септември между 16 и 22 часа. Инициативата, чиято цел е повече публични пространства за хората в района, се осъществява със съдействито на район "Оборище".

В програмата ще има много неща за малки и големи: изложби, музика, дегустации, пиано концерт на улицата, ще се разлива шоколад, ще се правят кукли от хартия тип Тим Бъртън, ще се слушат грамофонни плочи, ще има уроци по суинг танци на паветата, турнири, съобщават организаторите.

Откриващото парти на фестивала ще е в петък на кокетния ъгъл на French 75. Там след 21 часа ще може да бъде чут DJ Valеntine. Малко по-рано ще бъдат открити изложбите в галерия "Гешов" (ул. "Сердика" 4) с опасните рисунки на Деян Янев и в галерия Port.A (ул. "Триадица" 5А) – пърфромативната инсталация на живеещия в Ню Йорк български художник Калоян Иванов. През трите дни на фестивала в галерията и на няколко други лоакции ще се проведат пръфроманси с участието на публиката на художника.

Втората важна музикална вечер е в събота в галерия Port.A - експериметналните музикални звуци на Ropotamo Co и live от Puma & Dolphin a.k.a. Nikko/ 1000 Names, с които на фестивала е поканен и берлинският диджей и продуцент Niklas Wandt. Той ще може да бъде чут след 23:00 часа.

В неделя фестивалът ще продълж със Sofia Graffiti Battle 4 на паркинг "Чупа чупс" на бул. "Мария Луиза" от 11 ч. до вечерта. Ще гостува топ звездата на графитите – холандският художник Nash от световноизвестните Love Letters Crew.

Също в неделя предстои историческият маршрут от Historical Routes Sofia, част от туровете на фестивала. Началото му ще е пред кафе-бар "1920" (бул. "Мария Луиза" 60 на площад "Лъвов мост") в 11:00. До 13 ч. маршрутът ще премине през забележителни сгради и истории. Малко след него е еврейският тур из старата еврейска махала на КвАРТал-а. Началото е в 16:30 ч. пред Синагогата.

През трите дни на фестивала със завързани очи и опитните водачи от фондация "Синергия" ще се проведат "Тактилните разходки" със старт пред Банята (Музей за история на София) - всеки ден точно в 14:30 ч. Това е възможност КвАРТал-а да бъде опознат сензитивно - на какво мирише, как звучи и какво крие от другата страна на сетивата.

Финалното събитие в неделя е най-голямата инсталация, която художникът Калоян Иванов ще напави с участието на публиакта точно в 18:00 ч. на площада пред Банята (Музей за история на София).

Oрганизатор на КвАРТал фестивал е Арт Фондация ДОМА - част от КвАРТал колектив.

Повече информация за събитията и програмата може да бъде намерена на страницата на фестивала или на страницата на КвАРТал-а.

Споделяне

Още от Общество