Тръгват проверки за размера на щетите от труса в Перник

Проверки за размера на щетите от земетресението, разлюляло Перник на 22 май тази година, започват двадесет експерти от Дирекцията "Национален строителен контрол", съобщи на пресконференция в понеделник кметът на общината Росица Янакиева.

Тя информира още, че досега в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии са изпратени документите на над 120 общински обекта на обща стойност 11 288 735 лв. От тях 82 обекта са за неотложни аварийно-възстановителни работи.

При областния управител и в Междуведомствената комисия е внесена и документацията на най-тежко пострадалите 50 жилищни сгради. Очаква се до края на деня да бъдат изпратени до 100 нови комплекта документи, посочи Янакиева.

По нейно настояване ще се обследват всички сгради над осем етажа в Перник. Това ще бъде на правено от два конструкторски екипа и на територията на общината вече работят 17 екипа лицензирани конструктори и оценители.

До края на вчерашния ден са приети 5 958 молби за оценка на нанесените щети на имотите и 117 заявления за настаняване.

Временен подслон е даден на 458 души. От тях 305 са в палатки, 139 са във фургони, 11 - в резервни жилища, трима са в Дневния център на БЧК. Общината разполага с резерв от 25 палатки, съобщи Янакиева.

Тя информира още, че по набирателната сметка на общината са постъпили около 80 000 лв. от дарения, които ще се използват по преценка на Общинския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България