Трайков: Шистови контрареволюции обричат България на бедност

Трайков: Шистови контрареволюции обричат България на бедност

С шистови контрареволюции може да обречем България завинаги да не може да печели от собствените си богатства, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков достигналите в събота своята кулминация протести в 12 града в страната срещу проучването и добива за шистов газ у нас. Природозащитниците са срещу намеренията на американската компания "Шеврон" да търси шистов газ у нас, опасявайки се, че сондажите ще замърсят подземните води в Североизточна България.

Демонстрациите се състояха дни преди предстоящото в понеделник в икономическата парламентарна комисия разглеждане на внесените от БСП, "Атака" и РЗС три законопроекта за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България. Еколози съобщиха в събота, че председателят на НС Цецка Цачева ги е уверила, че депутатите от ГЕРБ ще гласуват в подкрепа на мораториума върху алтернативния начин за търсене и добив на газ от скални образувания. Самият Борисов през лятото призова политическите сили да поискат тази забрана и обеща да каже на депутатите от ГЕРБ да ги подкрепят, саботирайки по този начин опитите на министъра си Трайков да осигури местен добив на природен газ за намаляване на цените на суровината и на независимостта на България от вноса на руско синьо гориво.

 

"Какво означава проучване за шистов газ, само си помислете. Ами, когато се прави един най-обикновен сондаж и се стигне до хоризонт с шистови скали и се извади ядка, това означава, че сме установили, че там вероятно има шистов газ. Това за вас означава ли проучване? И когато се говори за такива широкомащабни действия като тотални забрани, шистови контрареволюции и прочие, всъщност трябва да сме много внимателни да не би заедно с мръсната вода да изсипем и бебето и завинаги да обречем България на това да не може да да забогатяваме от собствените си богатства", коментира Трайков пред БНР в неделя.

 

Според него в парламентарната икономическа комисия трябва да се състои много сериозен дебат какво всъщност може да включва такъв мораториум, "защото ние рискуваме да се озовем в ситуация, в която да сме си забранили да разглеждаме въобще напредъка в тази посока".

 

По повод опасенията от нова газова криза заради обтягането на отношенията между Киев и Москва в преговорите за цената на газовите доставки за страната и транзита за Европа, Трайков коментира, че позицията на Русия понякога трудно може да бъде предвидена.

 

"От години работим заедно по проекта "Южен поток", а точно преди Нова година например с изненада прочетох, че президентът на "Газпром" г-н Милер е казал, че "Южен поток" всъщност зависи от това какво те ще се разберат с Украйна, така че там надлъгването между Украйна и Русия продължава, използват се всички инструменти, включително картата "Южен поток", каза Трайков.

 

По думите му предстои да се види до какви крайности може да стигне "Газпром" в преследване на целта си да придобие украинската газопреносна система.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес