Тръмп е "готов" да наложи мита върху целия внос от Китай

Тръмп е "готов" да наложи мита върху целия внос от Китай

Доналд Тръмп заяви, че е готов да засили търговската война с Китай като наложи мита на целия китайски внос в САЩ, възлизащ на 500 млрд. долара. "Аз към готов да отида на 500", заяви той в петък в интервю пред Си Ен Би Си.

Тръмп за пореден път се позова на огромния дефицит в търговията с Китай и заяви, че смята това за "много нечестно".

До момента двете най-силни икономически страни в света са си наложили взаимно импортни мита от 25% върху стоки и услуги на стойност 34 млрд. долара всяка (по-късно влизат в сила новите мита за внос от 16 млрд.). Пекин отвърна огледално на мерките на Вашингтон, в резултат на което Белият дом заяви миналата седмица, че разглежда въвеждането през септември на мита от 10% върху внос за други 200 млрд. долара китайски внос. Списъкът със стоките вече е готов. Тръмп предупреди този месец, че е готов да обложи с мита и китайски внос за още 300 млрд. долара.

Ако САЩ въведат и нови мита, Китай вече няма да има възможност да отговори с ответни мерки. Затова Пекин обсъжда други мерки, като удължаване на проверките на внасяните от САЩ стоки, по-дълго разглеждане на сделките за сливане и поглъщане с участието на американски компании, писа "Уолстрийт джърнал".

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу обвини китайския президент Си Цзинпин за липсата на напредък в американско-китайските търговски преговори и предупреди, че американският президент няма да остави нещата така, съобщи сайтът Аксиос (Axios), цитиран от Ройтерс.

Проблемът тук е Си Цзинпин. Той не иска напредък и те не предложиха на САЩ абсолютно нищо (...) никакви опции що се отнася до проблема с кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии, заяви в интервю за сайта Къдлоу.

В петък Тръмп обвини отново ЕС и Китай, че манипулират техните валути.

"Китай, Европейският съюз и други манипулират валутите си, като понижават лихвите, а САЩ ги вдигат, доларът става все по-силен с всеки изминал ден, а това подкопава конкурентоспособността ни", написа Тръмп в туит. "(...) това не е справедливо", допълни той.

Президентът на САЩ заяви, че страната му не би трябвало да бъде наказвана, защото се развива много добре". "Затягането (на кранчето на кредитирането чрез паричната политика) вече вреди на всичко, което ние направихме", написа Тръмп, който разкритикува Управлението за федерален резерв на САЩ (централната банка), че е увеличило
цената на кредитирането.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес